SEAMK.fi

Ensimmäisen vuoden ajan Interreg Europe -hankkeen FISSH – Food Industry SMEs Sustainability Support and Help -kumppanit omistautuivat temaattiselle fokusalueelle nimeltään ”Kestävät liiketoimintastrategiat ja uudet kestävät liiketoimintamallit elintarvikealan pk-yrityksille”.

Työn tuloksena kumppanit ovat tuottaneet kattavan nykytila-analyysin, järjestäneet kansainvälisen opintomatkan Itä-Flanderiin, Belgiaan, sekä tunnistaneet innostavia hyviä käytäntöjä eri puolilta Eurooppaa. Kaikki nämä toimet ovat auttaneet luomaan selkeämmän kokonaiskuvan niistä haasteista ja mahdollisuuksista, joita elintarvikealan pienet ja keskisuuret yritykset kohtaavat pyrkiessään kohti kestävää toimintaa.

Hyvät käytännöt

FISSH-hankkeen partnerialueet ovat jakaneet seuraavia hyviä käytäntöjä:

Keskeisiä havaintoja partnerimaissa

Partnerimaissa on tehty seuraavia keskeisiä havaintoja:

  • Elintarvikealan pk-yritykset ovat usein vasta alkuvaiheessa siirtymässä kohti kestävää toimintaa, erityisesti kokonaisvaltaisten strategioiden toteuttamisessa. Vaikka ympäristö- ja yhteiskuntavastuun tietoisuus kasvaa, pitkäjänteinen ja strateginen lähestymistapa monesti puuttuu.
  • Yleisiä esteitä alueilla ovat rahoituksen puute, riittämättömät digitaaliset ja kestävän kehityksen taidot, epäselvät sääntelykehykset sekä rajalliset mahdollisuudet käyttää vihreää teknologiaa tai innovaatiotukia.
  • Alueellisia vahvuuksia ja politiikkainstrumentteja on olemassa, mutta niitä hyödynnetään riittämättömästi. Raportti korostaa käytännönläheisten tukimuotojen, kohdennettujen koulutusten ja rahoituksen saatavuuden yksinkertaistamisen tarvetta.

Suosituksia alueille

Alueille on tehty suosituksia, jotta pk-yrityksiä voidaan tehokkaammin tukea vihreässä siirtymässä:

  • Kestävyyttä tukevien ohjelmien ja rahoituksen tulisi olla helpommin saavutettavaa ja toteutettavaa elintarvikealan pk-yrityksille.
  • Tarvitaan strategista panostusta digitaalisiin työkaluihin ja vihreään teknologiaan pk-yritysten käyttöön.
  • Yrityksille on järjestettävä osaamisen kehittämistä ja kohdennettuja kestävyyteen liittyviä koulutuksia.
  • Kannustusta yritysten, julkisten toimijoiden ja tutkimuslaitosten väliseen yhteistyöhön tarvitaan.

Seuraavaksi keskitytään arvoketjuun

FISSH-hankkeessa on siirrytty toiseen temaattiseen fokusalueeseen kestävä elintarviketuotanto ja elintarvikealan pk-yritysten arvoketju. Se aloitettiin hankepartnerien vierailulla Food Days -tapahtumassa Seinäjoella syyskuussa 2025. Vierailu tarjosi kumppaneille dynaamisen foorumin oppimiselle, verkostoitumiselle ja innovatiivisten ratkaisujen tutkimiselle, sekä mahdollisuuden syventää ymmärrystään kestävyyden merkityksestä elintarvikkeiden koko elinkaaren ajalta. Alueiden välistä osaamisen jakamista jatketaan.

Lisätietoa

Tulokset ja analyysit kokonaisuudessaan temaattisen fokusalueen 1 osalta löytyvät yhdistetystä State of the Art -raportista. Raportti kartoittaa nykytilaa, haasteita sekä mahdollisuuksia kestävien liiketoimintastrategioiden kehittämiseksi elintarvikealalla FISSH-hankkeen viidellä Euroopan alueella.

Lue raportti täältä (englanniksi): FISSH | Joint report TFA 1 | Interreg Europe

Lisätietoa hankkeesta: FISSH – Food Industry SMEs Sustainability Support and Help | Interreg Europe

Suomenkielinen lehdistötiedote käännetty FISSH-hankkeen yhteisestä englanninkielisestä tiedotteesta.

Soila Huhtaluhta
Senior Project Manager
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
+358408680604
soila.huhtaluhta(at)seamk.fi