Onnistunut illallinen Helsingissä: vinkit Kehä III:n ulkopuolella asuville ravintolanautiskelijoille

Oletko lähdössä Helsinkiin ja mietit juuri itsellesi täydellisen ravintolan löytämistä? Haluat olla varma siitä, että löydät odotusten arvoisen illallispaikan, koska kukaan meistä ei halua lähteä pettyneenä ravintolasta. Helsingin ravintolatarjonta on viime vuosina kasvanut paljon ja jatkaa kasvamistaan, mikä aiheuttaa valinnanvaikeutta varsinkin meille, jotka emme tunne Helsinkiä. Olen itsekin kamppaillut juuri omaan tarkoitukseen sopivan ravintolan löytämisessä suunnitellessa Helsingin reissua, ja nyt olen tietoinen tarjonnasta ja haluan antaa juuri sinulle sopivimmat vinkit, miten löytää itsellesi sopiva ravintola.

Ihmiset, jotka ovat kiinnostuneita ruoasta ja ravintolakäynneistä haluavat Helsingissä vieraillessaan löytää ravintolan, jonka tarjonta ja palvelu jäävät mieleen – tietenkin positiivisella tavalla. Olen tehnyt paljon tiedonhankintaa liittyen Helsingin ravintolatarjontaan, koska kerran kesässä tulee käytyä nauttimassa hyvästä ruoasta, juomasta ja palvelusta Helsingin sykkeessä. Myönnän, että olen kokenut jännitystä, pientä ahdistusta sekä valinnanvaikeutta miettiessäni tulevia ravintolakäyntejä. Onneksi vinkkejä ja suosituksia on runsaasti tarjolla, ja esimerkiksi omien työkavereiden tai muiden läheisten vinkit on helppo ottaa tosissaan, kun tuntee heidän ruokakäyttäytymistään.

Ravintolan valinnan kriittisyyteen itselläni vaikuttaa oma työni tarjoilijana yhdessä Vaasan parhaimmista ravintoloista. Ravintola-alan ammattilaisen silmin suosittelen aina ravintolaa varattaessa katsoa heidän käyttämänsä pöytävarausjärjestelmän kautta annettuja arviointeja, koska ne usein antavat parhaan kuvan ravintolasta. Dinnerbooking, TableOnline ja Tripadvisor ovat vilkaisemisen arvoisia sivustoja ravintolaa valittaessa. Olen sen verran vanhanaikainen, että luotan eniten perinteisiin arvioihin, joita löytää netissä, varausjärjestelmissä sekä lehdissä, koska esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tunnettujen henkilöiden antamissa arvosteluissa on aina riskinsä maksetulle mainokselle.

Sitten itse asiaan, omat suositukseni Helsingin ravintoloista eri käyttötarkoituksiin, ilman monen sadan euron ravintolalaskua.

Paras ruoka

Ravintola BasBas – Baskeri & Basso.  Ravintola on hakenut vaikutteita Pariisista, San Franciscosta ja Italiasta tarjoten erinomaista ruokaa, juomaa ja palvelua. Se on valittu myös Helsingin yhdeksi parhaimmista ravintoloista monta vuotta peräkkäin.

Kestävin valinta

Ravintola Nolla. Ravintola on luotu täysin kestävää kehitystä ja sen tavoitteita edistäen. Ruoan valmistus ilman hävikkiä sekä kalusteet, astiat ja työvaatteet ovat uusiokäytössä sekä valmistettu ekologisista materiaaleista. Ravintolalla myös vihreä Michelin tähti.

Viihtyisin tunnelma

Luovuus kukkii kaaoksesta. Pieni ja intensiivinen ravintola, joka keskittyy aitoihin makuihin ja ihmiskohtaamiin, mikä tekeekin tästä ravintolasta tunnelmaltaan upean. Tätä ravintolaa suositellaan myös omalla työpaikallani asiakkaille, jos pyydetään ravintolavinkkejä Helsingistä.

Mitä tästä tekstistä pitäisi jäädä käteen? No ainakin se, että käytä aikaa ja vaivaa juuri omaan tarkoitukseen sopivan ravintolan etsimisessä. Muista, että vain sinä olet vastuussa siitä, mihin ravintolaan kävelet sisälle. Pettymyksiä voi tulla aina, vaikka hyvä pohjatyö on tehtynä, mutta silloinkin yritä miettiä, mikä meni pieleen ja kerro mahdollisuuksien mukaan jo ravintolassa paikan päällä epäonnistuneesta asiasta.

Atte Lehto
restonomiopiskeija, SEAMK

Kuvat: Atte Lehto

Blogisarja on syntynyt osana ravitsemusviestinnän opintojaksoa, jossa opiskeltiin muun muassa mediatekstillä vaikuttamisen retorisia keinoja. Syntyi ajankohtaisia ja käytännönläheisiä juttuja, joissa on näkökulmia ravitsemuksesta ja ruokakulttuurista restonomiopiskelijoiden sanoin ja oivalluksin.