Frami F:n katolle aurinkovoimala | SeAMK.fi

Frami F:n katolle aurinkovoimala

Frami F -rakennus valmistui vuonna 2013.

Vihreällä energialla haetaan sekä kustannussäästöä että tehdään ilmastotekoja

Framin sähköstä osa tuotetaan jatkossa aurinkoenergialla. Frami F:n eli Seinäjoen ammattikorkeakoulun käytössä olevan rakennuksen katolle rakennetaan syksyn kuluessa aurinkosähkövoimala, jonka paneeliteho on noin 100 KWp:tä. Vuodessa noin 250 paneelia tuottavat arviolta 80 000 kilowattituntia. Se on noin 7 prosenttia F-osan kokonaissähkönkulutuksesta. Investointi maksaa vajaat 90 000 euroa. Business Finlandilta on saatu hankkeelle 20 prosentin energiatuki.

Aloite aurinkovoimalasta tuli Seinäjoen ammattikorkeakoululta.

“Vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat merkittävässä roolissa SeAMKin strategiassa ja käytännön toiminnassa. Seuraamme aktiivisesti muun muassa energiankulutusta ja pyrimme vähentämään hiilijalanjälkeämme”, kertoo SeAMKin kestävän kehityksen työryhmän puheenjohtaja Terhi Junkkari.

SeAMK voi halutessaan hyödyntää voimalaa myös opetuskäytössä. Käytännössä suurin hyöty opetuksessa saavutetaan todennäköisesti ohjelmoinnin opetuksessa.

“Opiskelijat voivat tehdä sovelluksia, joissa järjestelmän tuottamaa dataa voidaan käsitellä ja analysoida halutulla tavalla. Samaa on tehty jo H-talon katolla olevilla paneeleilla. Laitteistoa tullaan käyttämään instrumentoinnin opintojaksolla. Tutustumme laitteiston komponentteihin ja käymme katsomassa järjestelmää ihan paikan päällä”, avaa lehtori Ismo Tupamäki SeAMKin tekniikan opetuksesta.

Framin pääoperaattorina Into Seinäjoki lähti mielellään toteuttamaan uudistusta.

“Halusimme vastata SeAMKin tarpeisiin ja tavoitteisiin. On kiinnostavaa ja tärkeää olla mukana edistämässä vihreän energian hyödyntämistä ja hiilijalanjäljen pienentämistä”, kiinteistöpäällikkö Anssi Puska Into Seinäjoesta toteaa.

Nyt toteutettava voimala on Puskan mukaan itsenäinen yksikkö.

“Olemme avoimia toki muillekin hankkeille Framin alueella. Haasteeksi tulee kuitenkin se, että talojen katoilla on paljon talotekniikkaan liittyviä laitteistoja, joten tilaa paneeleille on varsin niukasti.

Framissa käytettävän sähkön muilta osin toimittaa Seinäjoen Energia Oy, joka ilmoittaa sähkönsä olevan 100-prosenttisesti uusiutuvilla energialähteillä toteutettua vihreää sähköä.

F-osan aurinkovoimalan tilaa Kiinteistöosakeyhtiö Frami E/Into Seinäjoki Oy. Rakennusurakasta vastaa kilpailutuksella valittu Kiwatti Oy ja sen aliurakoitsijana Nevera Oy. Valmistelussa ja kilpailutuksessa on hyödynnetty myös seinäjokelaisen Carelin Oy:n osaamista.

Lisätietoja:

Anssi Puska, kiinteistöpäällikkö, Into Seinäjoki Oy, puh. 044 418 1413, anssi.puska@intoseinajoki.fi

Terhi Junkkari, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, puh. 0400 830 0301, terhi.junkkari@seamk.fi