Harjoittelijalle kannustusta ja tilalle uusia näkökulmia – Iso-Tuiskun tilasta vuoden harjoittelukumppani

Nainen ja mies seisovat joulukuusen edessä
Lotta Iso-Tuisku vastaanotti Vuoden harjoittelutila -tunnustuksen harjoitteluohjaaja Jussi-Matti Kalliolta.

Lotta ja Marko Iso-Tuiskun tila Ilmajoen Kiikerinkylässä palkitaan vuoden 2022 Seinäjoen ammattikorkeakoulun agrologiopiskelijoiden harjoittelutilana. Tilalla on ollut Seinäjoen ammattikorkeakoulun maatilaharjoittelijoita vuodesta 2015 lähtien. Vuosittain opiskelijat pääsevät harjoittelemaan monipuolisesti maatalousyrityksessä tehtäviä töitä omien vahvuuksien ja kiinnostuksen mukaan.

Lotta ja Marko Iso-Tuiskun tilalla Ilmajoen Kiikerinkylässä tuotetaan välitysporsaita ja teurassikoja Atrian ketjuun vuosittain noin 10 000. Tilalla on viljelyksessä reilu 100 hehtaaria peltoa. Kaikki omilla pelloilla tuotettu vilja ja palkokasvit menevät sikojen ruokintaan. Tila tekee myös puinti-, viljankuivaus- ja lietteenlevitysurakointia muille tiloille. Iso-Tuiskun tilalla työskentelee yrittäjäparin lisäksi 3-4 kokoaikaista työntekijää sekä muutama osa-aikainen työntekijä tilanteesta riippuen. Iso-Tuiskussa käy ympäri vuoden harjoittelijoita eri kouluasteilta. Tilalla on erikoistuttu sikatalouteen 1970-luvulla.

“Harjoittelumahdollisuuksien tarjoaminen on tärkeää koko alalle, että käytännön kokemuksen lisäksi saadaan ihmisiä innostumaan ja jäämäänkin alkutuotannon pariin. Meistä on kiva saada uusia ihmisiä ja tutustua heihin. Olemme myös huomanneet, että meidän työntekijätkin ovat innostuneet, kun ovat päässeet kertomaan omista osaamisalueistaan. Toivottavasti tämä auttaa myös yleisesti harjoittelijoiden ja työntekijöiden löytymiseen, koska sikatilat eivät ole kaikkein suosituimpia”, Lotta Iso-Tuisku kertoo.

SeAMKin agrologiopetus on palkinnut vuodesta 2016 lähtien vuosittain ansioituneen harjoittelutilan. Harjoittelutila on toiminut esimerkillisesti opiskelijoiden maatilaharjoittelupaikkana ja edistänyt opiskelijoiden tuntemusta maatilayrityksen toimintaan, niin käytännön kuin kirjallisten töidenkin osalta. Maatilan kanssa yhteistyö on toiminut moitteettomasti ja harjoittelijat ovat kokeneet harjoittelunsa maatilalla erittäin hyödylliseksi saamansa käytännön kokemuksen, tulevan opiskelun ja työelämän kannalta.

Vuoden harjoittelutilan kriteerit:

  • Tila on yhteistyökykyinen, kiinnostunut osallistumaan myös erilaisiin maatalouteen ja opiskeluun liittyviin kehityshankkeisiin
  • Tila on monipuolinen maatilatalouden oppimispaikkana
  • Henkilöstö on kiinnostunut jatkuvaan maatilatalouden ja itsensä kehittämiseen ja kouluttamiseen
  • Tilalla on hyvän työilmapiirin lisäksi hyvä opiskelijoiden ohjaus työtehtäviin ja lisäansiona erilaisten oppijoiden huomioiminen

Lisätietoja:

Jussi-Matti Kallio, harjoitteluohjaaja
SeAMK
040 680 7150
jussi-matti.kallio@seamk.fi

Lotta Iso-Tuisku 040 717 2226