Nosturi, Revontuli, Tiimalasi ja Kampuskaari palkittiin Framin kampusalueen sillan suunnittelukilpailussa | SeAMK

Nosturi, Revontuli, Tiimalasi ja Kampuskaari palkittiin Framin kampusalueen sillan suunnittelukilpailussa

kategoria: SeAMK Info
Kollaasi siltasuunnitelmista
Kollaasi neljän palkitun suunnitelman havainnekuvista.

Framin kampusalueen kevyen liikenteen sillasta järjestetyssä suunnittelukilpailussa palkitaan neljän opiskelijaryhmän suunnitelmat. Seinäjoen kaupungin SeAMKin tekniikan opiskelijoille osoittaman kilpailun tavoitteena oli löytää toteuttamiskelpoinen idearatkaisu toiseksi joen Framin alueella ylittäväksi sillaksi, joka palvelee sekä kaupungin yleistä että Framin alueen sisäistä kevyttä liikennettä.

Kilpailuun ilmoittautui mukaan yhteensä 17 ryhmää tai yksittäistä opiskelijaa. Osallistujista kahdeksan jätti valmiin suunnitelman.

”Ottaen huomioon opiskelijoiden opintojen vaiheen, töiden taso oli hyvinkin hyvä. Opiskelijat olivat lähteneet inspiroituneina analysoimaan tehtävänantoa ja todella tekemään suunnittelutyötä”, kilpailulautakuntaan kuuluva kaupunginarkkitehti Jussi Aittoniemi kuvaa kilpailun antia.

Aittoniemen mukaan suunnitelmista pari oli toteutuskelpoisia lähes sellaisenaan. Kaikissa töissä oli kuitenkin kehitettävää, mikä Aittoniemen mukaan on ymmärrettävää opintojen vaihe huomioon ottaen.

”Tässähän ei suoraan toteutukseen käyvää suunnitelmaa lähdettykään hakemaan”, Aittoniemi muistuttaa.

Voittajaksi ehdotus katetusta sillasta

Kilpailun voittajaksi lautakunta arvioi Topi Lehtolan ja Petri Jaakkosen Nosturi-nimisen suunnitelman. Katettu, ristikkoseinäinen silta on lautakunnan mukaan taloudellinen, turvallinen ja säältä suojaava ratkaisu. Sillan ulkonäkö kuitenkin jakoi tuomariston mielipiteitä.

Sillan nimi ja muoto kuvastavat Lehtolan ja Jaakkosen mukaan Seinäjoen kasvua ja rakennusnostureiden näkymistä kaupunkikuvassa. Voittavan suunnitelman osuus kilpailun 2400 euron palkintopotista on 1600 euroa.

Toiseksi parhaaksi suunnitelmaksi kilpailulautakunta valitsi Sami Eerolan, Miia Jupon ja Niko Pajuojan Revontuli-sillan. X-kirjaimen mallinen, komposiittirakenteinen silta on raadin mukaan innovatiivinen, mielenkiintoinen ja muotonsa vuoksi toimiva. Ilman virtapilareita sillan nähdään tekevän kauniin kaaren joen yli. Suunnittelijoiden mukaan sillan kaiteiden aaltokuviointi kuvaa joen aaltoja ja iltahämärän valaistus tuo mieleen revontulien värit, jotka yhdistävät sillan Seinäjoen kaupungin Avaruuden pääkaupunki -teemaan.

Kriittisinä huomioina kilpailulautakunta toteaa sillan olevan kallis toteutettava. Rohkea materiaalivalinta herätti epäilyjä kestävyydestä ja puhtaana pysymisestä.

Kolmanneksi kilpailussa sijoittui Markus Kaikkosen ja Elias Keski-Lusan työ Tiimalasi. Eri tasoihin sijoitettujen valopylväiden ja Frami F -rakennuksen teräskuoreen sointuvan värjätyn betonin koristama silta on suunnittelijoiden mukaan saanut vaikutteita muun muassa Viitasaaren Hännilänsalmen sillasta.

Lautakunnan mukaan silta on konstailematon ja muodokas, siinä on käytetty hyviä materiaaleja ja väritystekniikassa on innovatiivisuutta.

Neljäntenä kilpailussa palkitaan Aarni Braxin, Eemeli Nukarisen, Jussi Raision ja Alexandr Garbalin Kampuskaari-niminen suunnitelma. Lautakunta näkee Kampuskaaren toteuttamiskelpoisena siltana, jossa on hyviä yksityiskohtia. Sen rakenteessa nähdään kuitenkin vielä kehittämisen varaa.

Muita töitä kilpailussa olivat Anna Kashukan Lasikuutio, Henri-Matias Latosaaren Sivusilta, Johanna Kulun Stabiiliussilta sekä Juha Kinnusen, Satu Kosolan ja Ari Hautaniemen Vesimittari.

Sillan jatkosuunnittelu

Seinäjoen kaupunki hyödyntää siltaehdotusten ideoita ja aineistoa jatkosuunnittelussa. Sillalle on haettava Vesilain mukainen lupa ennen lopullista suunnittelua ja toteutusta. Toteuttamisesta on tehtävä erillinen päätös ja varattava määräraha talousarviokäsittelyn yhteydessä.

Sillan suunnittelualue sijoittuu keskustan puolella Marttilan kortteerin opiskelija-asuntojen viereisen puiston ja vastarannalla Frami F:n ja laboratoriorakennus Frami H:n kohtaan.

Toinen silta on tarpeellinen Framin alueella lisääntynyttä kulkua varten. Samalla se tuo yhden yhteyden lisää keskustan ja Joupin välille.

Kilpailulautakuntaan kuuluvat kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pasi Kivisaari, kaupungininsinööri Kari Havunen, kaupunginarkkitehti Jussi Aittoniemi, suunnittelupäällikkö Keijo Kaistila sekä SeAMKista lehtorit Marita Viljanmaa ja Arto Saariaho.

Lisätietoja:

suunnittelupäällikkö Keijo Kaistila
Seinäjoen kaupunki
06 416 2230, 044 754 1648
keijo.kaistila@seinajoki.fi