Pääministeri Juha Sipilä vihki Frami Food Labin käyttöön – ”Juuri tällaisissa opetusympäristöissä syntyy kaivattuja elintarvikeinnovaatioita” | SeAMK

Pääministeri Juha Sipilä vihki Frami Food Labin käyttöön – ”Juuri tällaisissa opetusympäristöissä syntyy kaivattuja elintarvikeinnovaatioita”

kategoria: SeAMK Info
Frami Food Labin vihkiäisissä nauhaa pääministeri Juha Sipilän kanssa leikkasivat SeAMK Ruoka -yksikön johtaja Terhi Junkkari, SeAMKin hallituksen puheenjohtaja Kari Hokkanen ja rehtori-toimitusjohtaja Tapio Varmola.
Frami Food Labin vihkiäisissä nauhaa pääministeri Juha Sipilän kanssa leikkasivat SeAMK Ruoka -yksikön johtaja Terhi Junkkari, SeAMKin hallituksen puheenjohtaja Kari Hokkanen ja rehtori-toimitusjohtaja Tapio Varmola.

Seinäjoen ammattikorkeakoulun uusi elintarvikelaitos, Frami Food Lab, vihittiin perjantaina käyttöön Frami Kampuksella. Vihkiäisjuhlaan valtiovallan tervehdyksen toi, ja ruokalaboratorioksikin kutsutun tilan vihki käyttöön pääministeri Juha Sipilä.

Sipilä nosti tervehdyksessään esiin suomalaisen ruuantuotannon vastuullisuuden ja suomalaisen ruuan puhtauden. Näistä kumpuavilla elintarvikeinnovaatioilla on hänen mukaansa kasvava kysyntä maailmalla.

”Laboratorion valmistumisen myötä täällä sovelletaan hienosti ruokaketjun ajatusta pellolta pöytään. Juuri tällaisissa opetusympäristöissä syntyy niitä elintarvikeinnovaatioita, jotka pystyvät vastaamaan sekä kuluttajien eettisiin, että ravitsemuksellisiin vaatimuksiin. Laboratorio on siis äärimmäisen ajankohtainen. Koskaan aiemmin ruoka ja ravitsemus eivät ole herättäneet niin suuria tunteita kuin tänä päivänä. Ruokaan liittyy kiistatta syviä arvoja, mutta myös paljon vaatimuksia”, Sipilä totesi ja kiitti kutsusta ruokamaakunnan sydämeen.

Frami A -rakennuksen ensimmäiseen kerrokseen toteutettuun elintarvikelaitokseen keskitetään SeAMK Ruoka -yksikön elintarviketeknologioiden ja -prosessien sekä kemian ja mikrobiologian opetusta. Lisäksi laboratoriossa on erilliset tilat elintarvikkeiden aistinvaraiseen tutkimukseen. Opetus tiloissa käynnistyy syksyllä 2019, joten vielä kuluvana keväänä opetus järjestetään nykyisessä laboratoriossa Itikanmäellä.

Uuden laboratorion valmistuminen on viimeinen vaihe SeAMK Ruoka -yksikön muutossa Framille ja ruokaketjuun liittyvän opetuksen keskittämisessä samalla kampukselle. Restonomit muuttivat Kauhajoelta Seinäjoen-kampukselle vuonna 2013. Bio- ja elintarviketekniikan opetus liitettiin osaksi SeAMK Ruoka -yksikköä vuonna 2014. Agrologien teoriaopetus siirtyi Ilmajoelta Framille kuluvan vuoden alussa, mutta käytännön harjoitteluja tehdään vielä myös Ilmajoen tutuissa tiloissa.

SeAMK Ruoka -yksikön johtaja Terhi Junkkarin mukaan Frami Kampuksen kokonaisuudella pystytään parhaiten vastaamaan nykypäivän opetustarpeisiin ruoka-alalla.

”Laboratorion valmistumisen myötä voimme nyt laajasti soveltaa kokonaisvaltaista ”pellolta pöytään” -ruokaketjuajattelua opetuksessamme. Yhteistyötä voidaan tehdä laajalla rintamalla eri oppiaineiden ja TKI-toiminnan kanssa. Lisäksi voimme monipuolisemmin hyödyntää muita oppimisympäristöjämme, kuten opetuskeittiö Prikkaa ja tekniikan yksikön digitaalilaboratoriota, Digital Factory’a. Frami Food Lab mahdollistaa myös uudenlaisia yhteistyökuvioita paikallisten yritysten kanssa”, Junkkari kertoo.

Frami Food Labin lisäksi pääministeri tutustui samassa rakennuksessa toimivaan SeAMKin teollisen internetin laboratorioon.

Lisätiedot:

Tapio Varmola
rehtori, Seinäjoen ammattikorkeakoulu
040 830 4100
tapio.varmola(at)seamk.fi

Terhi Junkkari
yksikön johtaja, SeAMK Ruoka
040 830 0301
terhi.junkkari@seamk.fi

Kuvagalleria vihkijuhlasta