Etelä-Pohjanmaalla on kuluvan syksyn alussa käynnistynyt hanke, jossa tutkitaan tapoja uudistaa ruokakulttuuria, jossa tuotteen kestävyys, terveellisyys ja maukkaus ovat keskiössä. Hankkeessa luodaan edellytyksiä ruokakulttuurin muutokselle kohti ravitsemussuositusten mukaista ajattelua ja valintoja. Samalla pyritään vastaamaan alueen merkittävään haasteeseen: Etelä-Pohjanmaan väestön terveydentila on koko maata heikompi monilla terveys- ja sairastavuuden mittareilla mitattuna. Etelä-Pohjanmaalla on haasteita erityisesti lihavuuden, liikunnan vähyyden ja sairastavuuden suhteen. (THL, 2023)
Kestävyyden huomioiminen uusien ravitsemussuositusten mukaisessa ruokavaliossa lisää ruokavalintojen moniulotteisuutta, sillä kuluttajat arvostavat korkealle edelleen myös esimerkiksi hintaa, makua ja valmistuksen helppoutta (Konttinen et al., 2021). Hankkeessa etsitään keinoja liittää maukkauden mielikuva terveellisyyteen ja kestävyyteen niin, että se ohjaa valintoja ilman, että kuluttaja kokee luopuvansa nautinnosta. Tavoitteena on luoda toimintamalleja ja viestintätapoja, jotka tekevät näkyväksi maukkauden terveellisyyden ja kestävyyden rinnalla.
Hankkeessa tutkitaan kuluttajaryhmien ruokavalintoja ja niiden terveyskestävyyttä. Terveyskestävyydellä tarkoitetaan terveellisyyden ja kestävyyden huomioimista ruokavalinnoissa. Kansainvälisesti on viime vuosina kehitetty useita mittareita, jotka yhdistävät nämä kaksi näkökulmaa samaan kokonaisarvioon. Näihin teemoihin on kiinnitetty huomiota myös tuoreessa tutkimuksessa, jossa ruokavalintojen ravitsemuslaatua ja ympäristövaikutuksia arvioidaan yhtenä kokonaisuutena (Grigoriadis et al., 2025). Hankkeen tutkimusryhmä arvioi parhaillaan tällaisten indeksien soveltuvuutta suomalaisiin ruokailutottumuksiin ja selvittää, mikä niistä olisi parhaiten muokattavissa käyttöön kansallisessa kyselytutkimuksessa. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä siitä, miten eri kuluttajaryhmät tekevät ruokaan liittyviä päätöksiä ja millaisia uskomuksia niihin liittyy. Saatua tietoa hyödynnetään uusien toimintamallien kehittämisessä ja viestinnän kohdentamisessa eri kuluttajasegmenteille. Näitä toimintamalleja testataan käytännön ympäristöissä niiden toimivuuden selvittämiseksi.
Hanke tuottaa hyödynnettävää tietoa yritysten ja ruokapalvelutuottajien tuotekehitystyöhön, jotta tuotteet vastaisivat ravitsemussuosituksia ja kuluttajien odotuksia. Samalla kehitetään keinoja viestiä tuotteista tavalla, jossa maku, terveellisyys ja kestävyys yhdistyvät houkuttelevaksi kokonaisuudeksi. Hankkeen tuloksena syntyy työkaluja ja ohjeistuksia, jotka tukevat yrityksiä ja ruokapalveluja uusien mallien käyttöönotossa ja auttavat niitä erottumaan markkinoilla.
Hankkeen toteuttavat Turun yliopisto, Vaasan yliopisto ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu. Työskentely perustuu tutkittuun tietoon ja yhteiskehittämiseen, ja sen päämääränä on vahvistaa alueen ruokaketjun kilpailukykyä sekä edistää terveellisiä ja kestäviä ruokavalintoja Etelä-Pohjanmaalla.
Lisätietoja:
Matti Leppälehto, Projektipäällikkö, +358 40 680 7538, matti.leppalehto@seamk.fi
Saska Tuomasjukka Projektipäällikkö, +358 45 6360 601, sastuoma@utu.fi
Roosa-Maaria Malila, Projektipäällikkö, +358 29 449 8510, roosa-maaria.malila@uwasa.fi
KURU – kohti uutta kestävää ja terveellistä ruokakulttuuria on Euroopan unionin osarahoittama ryhmähanke, jonka rahoitukseen osallistuvat myös Atria Suomi Oy, Juustoportti Oy, Pirjon Pakari Seinäjoki Oy sekä Seinäjoen, Kurikan ja Alavuden kaupungit.
Lähteet
THL. (2023). Hyvinvoinnin tila alueella. Haettu 21.11.2025 osoitteesta https://thl.fi/aiheet/hyvinvoinnin-ja-terveyden-edistamisen-johtaminen/hyvinvointijohtaminen/alueellinen-hyvinvointijohtaminen/alueellinen-hyvinvointikertomus/hyvinvoinnin-tila-alueella
Konttinen, H., Halmesvaara, O., Fogelholm, M., Saarijärvi, H., Nevalainen, J., & Erkkola, M. (2021).
Sociodemographic differences in motives for food selection: Results from the LoCard cross-sectional survey. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 18, 71. https://doi.org/10.1186/s12966-021-01139-2
Grigoriadis, V., Livingstone, D., Thomas, E.-L., Brereton, P., Woodside, J., Nugent, A., et al. (2025). Developing the Sus-Health Index: a combined measure for describing environmental impact and nutritive value of foods and meals. Philosophical Transactions of the Royal Society B, 380, 20240160. https://doi.org/10.1098/rstb.2024.0160