SeAMKin automaatiotekniikan opiskelijat voittivat Inssiforum 2017 -projektikilpailun

kategoria: Hakijalle
Inssiforum 2017 -voittajatiimi.
Inssiforum 2017 -voittajatiimi.

Voitto tuli etäohjattavalla 3D-mallinnuskopterilla.

SeAMKin voittajaryhmään kuuluivat automaatiotekniikan toisen vuoden opiskelijat Aki Liski, Jali Kauppinen, Luukas Kuusrainen ja Riku Hietarinta. He osallistuivat kilpailuun itse ideoimallaan, suunnittelemallaan ja toteuttamallaan etäohjattavalla 3D-mallinnuskopterilla.

Ryhmän 3D-tulostetussa kopterissa on laserskanneri, jolla voidaan kerätä dataa eri kohteista. Ryhmä teki myös ohjelman, johon kopterin keräämä data tallentuu ja jossa se voidaan muuttaa STL-tiedostoksi. Näin kohde saadaan näkyviin 3D-muodossa halutussa mallinnusohjelmassa. Tätä voidaan hyödyntää esimerkiksi suunnittelussa, mitoituksessa ja rakennustyön laadunvalvonnassa.

Yritysyhteistyö suuressa roolissa

Opiskelijat pitivät tehtyä työtä moninaisena ja opettavaisena projektina.

– Lähdimme tuottamaan ideaa, johon ei löytynyt vastausta Googlesta. Yhdistimme asioita, joita ei meidän tietojemme mukaan oltu aiemmin yhdistelty, Riku Hietarinta kuvailee.

Projektin voittoisa idea oli aluksi harrasteprojekti, joka lähetettiin SICK-innovaatiokilpailuun loppuvuodesta 2016.

– SICK-yhtiöltä saimme laserin kopteriimme sekä fakta-apua, jonka perusteella osasimme alkusyksystä paremmin ideoida projektiamme, Hietarinta kertoo. Muutenkin suunnitteluapua on saatu yhteistyöyrityksiltä. Yhtiestyö oli helppoa ja luontevaa.

Tiimi työskenteli pääasiassa SeAMKin tiloissa ja sai apua projektiinsa myös monilta automaatiotekniikan ja tietotekniikan opettajilta.

– Tämän tyyppiset projektit ovat olennainen osa SeAMKin insinööriopintoja. Projekteissa tehdään yhteistyötä yritysten kanssa ja keksitään ratkaisuja uudenlaisiin sovelluksiin ja tilanteisiin, kertoo automaatiotekniikan lehtori Ismo Tupamäki.

Kilpailun voittoon

Inssiforum 2017 -projektikilpailu oli suunnattu ammattikorkeakoulujen opiskelijoille. Lahden ammattikorkeakoulun järjestämän valtakunnallisen kilpailun palkintotilaisuus järjestettiin Sibeliustalossa 22. maaliskuuta. Kilpailuun lähetettiin 17 eri työtä, joista SeAMKin opiskelijoiden työ valittiin yksimielisesti voittajaksi. Kilpailutöiden tavoitteena oli ammattitaidon kehittämien sekä työelämän ja opiskelun yhteistyö. Kilpailun arviointiryhmä tarkasteli projektien työelämäyhteistyötä, monialaisuutta, innovatiivisuutta, projektihallintaa ja viestintää.

SeAMKin neljähenkisen ryhmän suunnitteleman kopterin osat 3D-tulostettiin Minifactory Oy Ltd:n tulostimilla ja kopterin laserskannerin toimitti Sick Oy. Mallinnus tehtiin Solid Edge -ohjelmalla, joka on SeAMKin partneriyrityksen IDEAL PLM:n toimittama. Kilpailukopterin teko on vaatinut toisen vuoden automaatiotekniikan opiskelijoilta lisäksi itsenäistä opiskelua muun muassa 3D-suunnittelun, 3D-toteutuksen, Python-ohjelmoinnin ja elektroniikan yhdistämisen sekä 3D-mallinnuksen osalta.

Voittajatiimin jäsenet saivat jaettavakseen 3 000 euron suuruisen rahapalkinnon, jonka lahjoittivat Insinööriliitto IL ry, Lahden teollisuusseura ry, Kemianteollisuus ry, Metsäteollisuus ry ja Teknologiateollisuus ry.

Jatkoa suunnitellaan illallisen merkeissä

Inssiforum järjestää toukokuussa kilpailun voittajille ja alaliittojen edustajille illallisen.

– Sen puitteissa keskustellaan mahdollisesta jatkosta, esimerkiksi mahdollisesta start upin perustamisesta, Hietarinta kuvailee kopterin tarinan jatkoa. Jos sieltä löytyy kiinnostusta, niin lähdemme mahdollisesti kehittämään ja tuotteistamaan tätä ideaa. Sitä voisi viedä joko palvelumyyntiin tai tuotemyyntiin.

Muut menestyjät

SeAMKin toinen opiskelijaryhmä sijoittui samassa kilpailussa jaetulle sijalle 2–4. Tärinäsimulointipenkin suunnitteluun ja tekoon osallistuivat konetekniikan kolmannella vuosikurssilla opiskelevat Kimmo Koivuluoma ja Pekka Hildén sekä Saksasta vaihto-opiskelijana ollut Gabriel Sedlmair.

Haku syksyllä alkaviin opintoihin päättyy 5.4.

Jos suunnitelmissa on hakea syksyllä alkaviin insinööriopintoihin, kannattaa toimia nyt. Kevään valtakunnallinen yhteishaku päättyy keskiviikkona 5.4. kello 15.00.

SeAMKilta on haussa mukana monta tekniikan alan koulutusta. Päiväopintoina toteutetaan automaatiotekniikan, bio- ja elintarviketekniikan, konetekniikan ja rakennustekniikan insinöörikoulutukset sekä rakennusmestarikoulutus. Monimuoto-opintoina on automaatiotekniikan ja konetekniikan insinöörikoulutukset sekä yhteistyössä JAMKin kanssa biotalouslogistiikan koulutus.

Ylemmän AMK-tutkinnon opinnot ovat haettavissa rakentamisen, ruokaketjun kehittämisen ja teknologiaosaamisen johtamisen insinöörikoulutuksissa.

Lisää tietoa hakemisesta löytyy osoitteesta www.seamk.fi/haku.

 

Teksti: Terhi Kallio
Kuva: Alexandra Maltusch