SeAMKin ruokalaboratoriotoiminnot Framin alueelle

kategoria: Hakijalle
Erityisesti bio- ja elintarviketekniikka saa uuden laboratorion Framin olemassaoleviin tiloihin
SeAMKin ruokalaboratorio on rakentumassa Frami A:han.

SeAMKin ruokalaboratorioon liittyvien toimintojen siirtymiseen liittyvät työt ovat konkreettisesti käynnistyneet Framin alueella. Erityisesti bio- ja elintarviketekniikan koulutukselle tehtävät tilat rakennetaan Frami A -rakennuksen sisälle. Tila toteutetaan täysin olemassa oleviin neliöihin.

Aiempaan Itikanmäellä sijainneeseen laboratorioon nähden isoin muutos on tehdä tilasta hyväksytty elintarvikelaitos, jolloin tuotekehitystä voidaan tehdä teollisesti valmiiseen tuotteeseen asti. Laboratorion suunnittelussa ovat olleet mukana myös Epanet-professorit.

Kyseessä ei ole pelkkä laboratorio, vaan myös oppimisympäristö ja näyteikkuna alan osaamiseen, kuvaa Leena Perämäki uutta laboratoriotilaa.

Kaupungin ja ammattikorkeakoulun strateginen valinta on panostaa ruoka-alaan. Ruokaturvallisuus on yksi SeAMKin kärkialue.

Ruokalaboratorio Frami A:ssa mahdollistaa uudenlaista yhteistyötä

Ruokalaboratorio on noin 200 m2 tila, joka toimii leipomona, meijerina ja lihalaitoksena. Tiloihin rakentuu kemian ja mikrobiologian laboratorio (noin 100 m2), analyysilaboratorio (50 m2), aistinvaraisen arvioinnin tila (35 m2) sekä simulaatioympäristö. Uudella ruokalaboratoriolla panostetaan bio- ja elintarviketekniikan ja koko ruoka-alan opetukseen.

Frami A:n uusi ruokalaboratorio tulee sijaitsemaan keskeisellä paikalla Frami Kampuksella, joten sijainti mahdollistaa uudenlaisen opiskelija-, yritys- ja tutkijayhteistyön. Uusia neliöitä ei rakenneta, vaan tilat toteutetaan olemassa olevan Frami A:n sisällä muun toiminnan tilankäyttöä tehostamalla. Tilojen odotetaan olevan valmiina maaliskuussa 2019. Kustannusarvio on noin 500 000 – 600 000€.

  • On äärettömän hyvä asia, että bio- ja elintarviketekniikan laboratorio ja opiskelijat pääsevät siirtymään Framin ympäristöön, jossa sijaitsee toiminnan kehittämisen kannalta muita keskeisiä laboratorioita kuten esimerkiksi robotiikka. Uuden laboratorion myötä tuotteita voidaan suunnitella ja tehdä heti teollisesti sekä myös testata kuluttajarajapinnassa Ravintola Prikassa, iloitsee projektipäällikkö Karri Kallio