Ruoan jalanjäljet hallintaan alkutuotannossa – uusilla menetelmillä tietoa ja liiketoiminta mahdollisuuksia
Tervetuloa keskustelemaan alkutuotannon hiilijalanjäljen laskennan mahdollisuuksista!
Millaista tietoa tilakohtaisesti tehty hiilijalanjälkilaskenta antaa ja miten tuloksia voidaan tilalla hyödyntää?
Aika: 27.11.2025 klo 16.30-20.00
Paikka: Ravintola Verstas Kabinetti (Seuralantie 25, 60220 Seinäjoki)
Tervetuloa mukaan käytännönläheiseen työpajaan, joissa pureudutaan alkutuotannon hiili- ja ympäristöjalanjälkeen sekä niiden hallintaan tiedon ja talouden näkökulmasta. Työpajan tavoitteena on lisätä ymmärrystä siitä, miten hiilijalanjälkilaskenta tukee vastuullisuutta, kannattavuutta ja uudistavaa viljelyä sekä avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia ruokaketjussa.
Tilaisuudessa esitellään konkreettisia esimerkkejä laskennan hyödyistä ja käytännön toteutuksista maatiloilla, kuullaan asiantuntijoita sekä päästään itse kokeilemaan IKET-laskuria ohjatusti. Osallistujilla on mahdollisuus vaikuttaa myös laskurin kehitykseen antamalla palautetta ja ideoita.
Ohjelma
klo 16.30 Ruokailu (maksuton, ilmoittautuminen vaaditaan) ja verkostoituminen
Ruuantuotannon luontovaikutusten laskenta,
Jasmine Savallampi, LUT-yliopisto
Tilakohtainen hiilijalanjäljen laskenta – hyödyt tilatoiminnan suunnitteluun,
Juho Yli-Kullas, Maatalousyhtymä Yli-Kullas
IKET- laskurin mahdollisuudet alkutuotannon hiilijalanjäljen laskemisessa raaka-aineesta valmiiksi tuotteeksi
Valtteri Manninen, SEAMK
Tilan hiilijalanjälki, laskenta ja tulosten hyödyntäminen tilatasolla – paneelikeskustelu
Jenni Koski, Peltolan tila
Matti Yli-Ojanperä, Ojanperän tila
Eetu Hannelin, SEAMK
IKET-Laskentatyöpaja – IKET-laskuri
klo 20.00 Tilaisuus päättyy
Alkutuotannon työpajan lisäksi tulossa ovat myös elintarviketuotantoon suunnattu työpaja, sekä yhteinen alkutuotannon ja elintarviketuotannon edustajille suunnattu työpaja. Ota ajankohdat haltuun ja ilmoittaudu mukaan!
Työpajat:
- 🌿 Alkutuotannon työpaja – 27.11. klo 16.30–20.00
- 🧀 Elintarviketuotannon työpaja – 10.12. klo 14.00–17.30
- 🤝 Yhteinen työpaja – 19.3. klo 13.00–16.30
Tilaisuudet alkavat ruokailulla (maksuton, ilmoittautuminen), ja niihin sisältyy puheenvuoroja, keskustelua sekä laskentatyöpaja.
Osallistuminen on maksutonta, mutta edellyttää ennakkoilmoittautumista.
Tilaisuudet ja ruokailut järjestetään Ravintola Verstaalla (Kabinetti) osoitteessa Seuralantie 25, 60220 Seinäjoki.
Jos haluat kokeilla IKET-laskuria paikan päällä, otathan oman tietokoneen mukaan.
👉 Ilmoittaudu viimeistään 20.11. ja varaa paikkasi ajoissa – osallistujamäärä on rajattu (n. 15 hlö / työpaja).
Tilaisuuden järjestävät Tulevaisuuden ilmastoviisas ruokajärjestelmä Etelä-Pohjanmaalla (TIRE)-hanke, jota Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus rahoittaa Euroopan unionin maaseuturahoituksesta, sekä Euroopan unionin osarahoittama Ilmastokestävä elintarvikeketju (IKET) -hanke, jonka rahoittajana toimii Etelä-Pohjanmaan liitto.
