Tukea ja toimenpiteitä elintarvikealan pk-yritysten kestävyyden kehittämiseksi Euroopassa – FISSH-hankkeen tuloksia

Ensimmäisen vuoden ajan Interreg Europe -hankkeen FISSH – Food Industry SMEs Sustainability Support and Help -kumppanit omistautuivat temaattiselle fokusalueelle nimeltään ”Kestävät liiketoimintastrategiat ja uudet kestävät liiketoimintamallit elintarvikealan pk-yrityksille”.
Työn tuloksena kumppanit ovat tuottaneet kattavan nykytila-analyysin, järjestäneet kansainvälisen opintomatkan Itä-Flanderiin, Belgiaan, sekä tunnistaneet innostavia hyviä käytäntöjä eri puolilta Eurooppaa. Kaikki nämä toimet ovat auttaneet luomaan selkeämmän kokonaiskuvan niistä haasteista ja mahdollisuuksista, joita elintarvikealan pienet ja keskisuuret yritykset kohtaavat pyrkiessään kohti kestävää toimintaa.
Hyvät käytännöt
FISSH-hankkeen partnerialueet ovat jakaneet seuraavia hyviä käytäntöjä:
- Route of Food Municipal Markets in the Coimbra Region – Alueellinen hanke, joka edistää paikallisia ruokamarkkinoita ja -tapahtumia 19 kunnassa.
- The Rapid Scaling Tool – Kestävän kehityksen kartoitustyökalu, joka hyödyntää YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin (SDG) pohjautuvia indikaattoreita maa- ja elintarviketalouden innovaatioiden arviointiin.
- Gent en Garde – Sustainable Food Strategy of Ghent – Kaupungin ohjaama strategia, joka edistää paikallisten ruokajärjestelmien kestävyyttä kunnioittaen ihmisiä, ympäristöä ja eläinten hyvinvointia.
- Innovations of Green Economy (VITALI) – Etelä-Pohjanmaan vihreitä innovaatioita vauhdittava julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöhanke.
- YDIRE: Resilient Short Food Chains through Digitalisation – Alueellinen hanke, joka vahvistaa pk-yrityksiä lyhyissä elintarvikeketjuissa yhteistyön ja digitaalisten työkalujen avulla.
- Innovation Broker in Kujawsko‑Pomorskie Voivodeship –Alueellinen toimija, joka yhdistää viljelijät, tutkijat, yrittäjät ja neuvonantajat maatalousalan innovaatioiden edistämiseksi.
- Innovative Model of Agricultural Producers’ Cooperation in Short Food Supply Chains – Alusta, jonka avulla kuluttajat voivat ostaa suoraan useilta tuottajilta ilman välikäsiä.
Keskeisiä havaintoja partnerimaissa
Partnerimaissa on tehty seuraavia keskeisiä havaintoja:
- Elintarvikealan pk-yritykset ovat usein vasta alkuvaiheessa siirtymässä kohti kestävää toimintaa, erityisesti kokonaisvaltaisten strategioiden toteuttamisessa. Vaikka ympäristö- ja yhteiskuntavastuun tietoisuus kasvaa, pitkäjänteinen ja strateginen lähestymistapa monesti puuttuu.
- Yleisiä esteitä alueilla ovat rahoituksen puute, riittämättömät digitaaliset ja kestävän kehityksen taidot, epäselvät sääntelykehykset sekä rajalliset mahdollisuudet käyttää vihreää teknologiaa tai innovaatiotukia.
- Alueellisia vahvuuksia ja politiikkainstrumentteja on olemassa, mutta niitä hyödynnetään riittämättömästi. Raportti korostaa käytännönläheisten tukimuotojen, kohdennettujen koulutusten ja rahoituksen saatavuuden yksinkertaistamisen tarvetta.
Suosituksia alueille
Alueille on tehty suosituksia, jotta pk-yrityksiä voidaan tehokkaammin tukea vihreässä siirtymässä:
- Kestävyyttä tukevien ohjelmien ja rahoituksen tulisi olla helpommin saavutettavaa ja toteutettavaa elintarvikealan pk-yrityksille.
- Tarvitaan strategista panostusta digitaalisiin työkaluihin ja vihreään teknologiaan pk-yritysten käyttöön.
- Yrityksille on järjestettävä osaamisen kehittämistä ja kohdennettuja kestävyyteen liittyviä koulutuksia.
- Kannustusta yritysten, julkisten toimijoiden ja tutkimuslaitosten väliseen yhteistyöhön tarvitaan.
Seuraavaksi keskitytään arvoketjuun
FISSH-hankkeessa on siirrytty toiseen temaattiseen fokusalueeseen kestävä elintarviketuotanto ja elintarvikealan pk-yritysten arvoketju. Se aloitettiin hankepartnerien vierailulla Food Days -tapahtumassa Seinäjoella syyskuussa 2025. Vierailu tarjosi kumppaneille dynaamisen foorumin oppimiselle, verkostoitumiselle ja innovatiivisten ratkaisujen tutkimiselle, sekä mahdollisuuden syventää ymmärrystään kestävyyden merkityksestä elintarvikkeiden koko elinkaaren ajalta. Alueiden välistä osaamisen jakamista jatketaan.
Lisätietoa
Tulokset ja analyysit kokonaisuudessaan temaattisen fokusalueen 1 osalta löytyvät yhdistetystä State of the Art -raportista. Raportti kartoittaa nykytilaa, haasteita sekä mahdollisuuksia kestävien liiketoimintastrategioiden kehittämiseksi elintarvikealalla FISSH-hankkeen viidellä Euroopan alueella.
Lue raportti täältä (englanniksi): FISSH | Joint report TFA 1 | Interreg Europe
Lisätietoa hankkeesta: FISSH – Food Industry SMEs Sustainability Support and Help | Interreg Europe
Suomenkielinen lehdistötiedote käännetty FISSH-hankkeen yhteisestä englanninkielisestä tiedotteesta.
Soila Huhtaluhta
Senior Project Manager
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
+358408680604
soila.huhtaluhta(at)seamk.fi