Tuoteidea roskakaloista palkittiin innovaatiokilpailussa Seinäjoella – "Eväset” teki aliarvostetusta raaka-aineesta houkuttelevan

Laura Palosaaren, Elisa Ojalan, Elina Hautamäen ja Linnea Leinon tiimi Eväset vei voiton Tampereelle.

Valtakunnallisessa Food Business Challenge -ideakilpailussa kisataan opiskelijoiden parhaista uusista liikeideoista ja innovaatioista ruoka-alalla pellolta pöytään. Food Business Challenge järjestettiin SeAMKissa neljättä kertaa.

Kisaan on voinut kevään aikana osallistua uusilla tuote- ja palveluideoilla, jotka liittyvät muun muassa ruuan tuottamiseen, jalostamiseen tai kuluttajiin. Tänä vuonna Food Business Challengeen tuli ideoita kaikkiaan kuudesta eri korkeakoulusta, sekä suomeksi että englanniksi, ja laajasti eri ruokasektorin vaiheista. Ideoita oli muun muassa liittyen alkutuotannon neuvontapalveluun, pientuottajatukkuun, erilaisiin digitaalisiin palveluihin ja ruokatuotteisiin. Myös ruuan sosiaalinen ja osallistava puoli oli ideoissa huomioitu, ja koronankin vaikutuksia oli osassa ehditty miettiä.

Ruokasektorin ja yrittäjyyden asiantuntijoista koostuva tuomaristo valitsi etänä toteutettuun finaaliin seuraavat ideat:

– Roskakalojen käytön monipuolistaminen ruokapalvelualalla, joka keskittyi uusiin ruokatuotteisiin aliarvostettuja raaka-aineita hyödyntäen.

– Moderni maakellari, joka korostaa lähiruokaa ja sesonkiajattelua

– Laukkalastu – pohjalainen valkosipuliviipale, jossa hyödynnetään uudeksi ruokatuotteeksi 2.laadun raaka-aineita, jotta voidaan minimoida hävikkiä.

Tuomaristo arvosti finalisti-ideoissa muun muassa ekologista raaka-ainehankintaa ja lähiruoka-ajattelua sekä toteutettavuutta, joka varsinkin ruokatuotteissa oli mietitty pitkälle. Ideoilla myös haastettiin nykyisiä toimintamalleja ja katsottiin ajankohtaisia aiheita uudesta näkökulmasta. Voittajatyötä ”Roskakalojen käytön monipuolistaminen ruokapalvelualalla” eli Eväset-tuoteperhettä tuomaristo kehui muun muassa ajankohtaisesta aiheesta, hyvästä tuotteistamisesta ja siitä, että ideaa oli mietitty todella monipuolisesti.

Idean takana oleva neljän nuoren restonomiopiskelijan tiimi Tampereen ammattikorkeakoulusta olikin innoissaan voitosta, ja tukijoukot kannustivat Youtuben Livestreamissa. ”Tapahtuma oli uusi ja jännittävä tilaisuus meille kaikille, ja todella tykkäsimme olla mukana” kertoo Laura Palosaari. Tiimissä olivat myös Elisa Ojala, Elina Hautamäki ja Linnea Leino.

”Kisan teema ”kestävät ruokaratkaisut” on hyvin ajankohtainen, ja olikin hienoa nähdä, miten erilaisista näkökulmista se kilpailutöissä huomioitiin”, sanoo kisan koordinaattori Soila Huhtaluhta Seinäjoen ammattikorkeakoulusta. Ruoka-ala ja sen toimintaympäristö on vahvassa murroksessa, ja alan innovaatioita tarvitaan. Food Business Challenge on tarkoitus järjestää opiskelijoille SeAMKissa myös ensi vuonna.

Lisätiedot:

Soila Huhtaluhta, projektipäällikkö, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Ruoka-yksikkö

soila.huhtaluhta@seamk.fi, 0408680604