Olisiko sinulla tarjota harjoittelupaikkaa kansainväliselle opiskelijalle?

Tiesitkö, että Seinäjoen Ammattikorkeakoulussa opiskelee noin 600 kansainvälistä opiskelijaa viidessä englanninkielisessä tutkinto-ohjelmassa? International Business, Automation Engineering, Nursing, Agri-food Engineering sekä International Business Management (MBA). Tavoitteena on, että näistä tutkinto-ohjelmista valmistuisi asiantuntijoita myös eteläpohjalaisten yritysten avuksi. Opintojen jälkeisen työllistymisen kannalta olisi äärimmäisen tärkeää, että opiskelijat saisivat kosketusta alueemme elinkeinotoimeen jo opintojensa aikana. AMK-tutkintoihin sisältyy pakollinen työharjoittelu sekä opinnäytetyö ja molemmat näistä tarjoavat tarjoavat yrityksille mahdollisuuden yhteistyöhön korkeakoulun ja  kv-opiskelijoiden kanssa. Yksinkertaisimmillaan yhteistyö voi olla yhden päivän tutustumiskäynti yrityksessänne tai organisaatiossanne!

Annin Marjatarhan Arja Raatikaisella on monen vuoden kokemus ulkomaalaisen työvoiman palkkaamisesta. Marjatarhan pyöritys ilman ulkomailta tulevia kausityöntekijöitä olisi melkein mahdotonta. Arjalla on myös kokemusta yhteistyöstä SeAMKin kanssa ja yhdessä olemme etsineet apua yrityksen markkinointiin ja tuotekehitykseen SeAMKin hankkeista ja opiskelijatöistä. Viime kesänä Arja löysi myös taloushallinnon osaajan SeAMKin kansainvälisistä opiskelijoista. Brasilialainen Kellyta Nikko  työskenteli Annin Marjatarhalla kesän ajan osallistuen muun muassa yrityksen laskutuksen, palkkahallinnon ja tilausten hoitoon. Opiskelija sai äärimmäisen tärkeää työkokemusta ja kosketusta suomalaiseen työelämään ja yritys oli niin tyytyväinen, että haussa on uusi kv-opiskelija tulevalle kesälle. Arja kertoo:

”Marjantuotanto on ehkä yllättäenkin aika kansainvälinen ala. Sitä ei itse usein edes tule ajatelleeksi, koska se on normaalia arkeamme. Kasvukaudella olemme joka päivä yhteydessä hollantilaiseen viljelyneuvojaamme, taimitoimittajamme ovat Keski-Euroopassa ja tilallamme työskentelee ulkomailta tuleva kausityövoima. Viime kesänä meillä oli töissä kuutta eri kansallisuutta, ja työkielemme on englanti. Näin ollen meille ei ole kovin paljon väliä, mitä kansallisuutta kukakin edustaa. Tärkeämpiä seikkoja ovat henkilökohtainen osaaminen, huolellisuus, halu oppia uutta ja tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Viime kesänä meillä oli SeAMKin MBA -harjoittelija tekemässä toimistotöitä ensimmäistä kertaa, ja kaikki sujui hienosti. Tänä vuonna etsiskelemme, jos löydämme jälleen apua toimistoon SeAMKin harjoittelijoista.”

Kiinnostuitko kv-harjoittelijasta? Ota yhteyttä ja etsitään sinulle kansainvälistä apua!

Tiina Nieminen, aluekehittäjä