SEAMK julkaisi "Kumppanuuden keittokirjan" edistämään korkeakoulujen ja yritysten yhteistyötä

Seinäjoen ammattikorkeakoulu (SEAMK) on julkaissut ”Kumppanuuden keittokirjan”, joka tarjoaa kaikkiaan 14 toimintamallia korkeakoulujen ja yritysten välisen yhteistyön kehittämiseen. Laajan asiantuntijaryhmän yhteistyönä syntyneiden mallien tarkoitus on edistää korkeakoulujen ja yritysten yhteistyötä muun muassa tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa.
Julkaisu on osa Euroopan unionin osarahoittamaa hanketta ”TKI-kumppanuusmallilla enemmän ja vaikuttavampaa TKI-toimintaa Etelä-Pohjanmaalle”, jonka SEAMK toteutti vuosina 2023-2025.
SEAMK on ollut toimintamalleja kehittäessään tiiviisti kytköksissä alueen pk-yrityksiin. Malleissa on hyödynnetty kokemuksia yritysyhteistyöstä vuosien varrella sekä aiheesta tehtyä tutkimusta. Tärkeä osa työtä on ollut tavata lähes 300 sellaista eteläpohjalaista yritystä, jotka eivät ole tehneet yhteistyötä korkeakoulun kanssa.
”Tiivis yhteistyö eri organisaatioiden välillä mahdollistaa tiedon, osaamisen ja resurssien tehokkaamman jakamisen. TKI-kumppanuusmalli-hankkeen ytimessä onkin ollut pitkäjänteinen yhteistyö ja toisaalta myös rohkeus haastaa totuttuja toimintamalleja. Yrityslähtöinen lähestymistapa varmistaa, että kehittämistyö perustuu aitoihin haasteisiin eikä vain oletuksiin. Näin voimme yhdessä rakentaa ratkaisuja, jotka lisäävät vaikuttavuutta ja valmistavat myös opiskelijat kohtaamaan peremmin työelämän haasteet”, hankkeen projektipäällikkönä toiminut tutkimuspäällikkö Seliina Päällysaho kertoo.
Tavoitteena pysyvien kumppanuuksien syntyminen alueen elivoiman kehittämiseksi
SEAMKin kehittämä kumppanuusmallikokonaisuus yhdistää pitkäjänteisen, alueen tarpeita tukevan yhteistyön sekä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) pysyväisluontoiseksi kumppanuudeksi. Malli huomioi erityisesti yritykset ja toimijat, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta kehittämisyhteistyöstä korkeakoulujen kanssa.
Uusien toimintamallien avulla on mahdollista lisätä korkeakoulujen TKI-hankkeiden vaikuttavuutta, parantaa hanketulosten hyödynnettävyyttä, tuoda enemmän opiskelijoita, yrityksiä ja yhteisöjä mukaan TKI-toimintaan sekä lisätä hankkeiden päättymisen jälkeen tapahtuvaa yhteydenpitoa yrityksiin. Tämä johtaa eri osapuolten tutkimus- ja innovointivalmiuksien kehittymiseen, vahvistaa alueen elinkeinoelämän kytkeytymistä korkeakouluissa tapahtuvaan tutkimustoimintaan ja nostaa kansainvälistymisen tasoa.


Keittokirjan reseptit kuvaavat lyhyesti mallin toimintaperiaatteen, kohderyhmän ja käyttötarkoituksen. Lisäksi esitellään konkreettisia havaintoja mallin pilotoinnista ja saavutetuista hyödyistä. Malleja ei ole pelkästään pilotoitu, vaan ne on myös otettu käyttöön Seinäjoen ammattikorkeakoulussa.
Kumppanuuden keittokirja on julkaistu SEAMKin julkaisusarjassa, ja se on luettavissa ja ladattavissa:
Päällysaho, S., & Varamäki, E. (toim.). (2025). Kumppanuuden keittokirja: Reseptejä korkeakoulujen ja yritysten väliseen yhteistyöhön. Seinäjoen ammattikorkeakoulu. https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025090394223