Ylen LAKEUSlife-sarjassa vieraillaan kahden päähenkilön kautta tiiviisti myös SeAMKissa

LAKEUSlife-sarjassa seurataan vuoden ajan Laurin, Kristiinan, Paulin ja Emman elämää. Kuva: Yle

Ylellä alkaa tiistaina 9. marraskuuta uusi seurantadokumenttisarja LAKEUSlife, jossa tutustutaan neljään pohjalaiseen nuoreen aikuiseen. Yhdistävä tekijä heillä on rakkaus kotiseutua kohtaan: he haluavat menestyä elämässään mutta elää ja asua maaseudulla.

Sarjan esittelyssä heistä kerrotaan, että Pauli, 23, ajaa kuorma-autoa perheyrityksessä ja tekee jokamiehenluokka- eli jokkisaiheisia YouTube-videoita. Emma, 21, etsii suuntaa opiskeluihin ja testailee siipiensä kantavuutta kunnallispolitiikassa. Kristiina, 24, on vaikeiden vuosien jälkeen uuden äärellä, kun hartaasti odotettu vauva on saapumassa maailmaan. Perheenlisäys tuo hänen sometileilleen uutta sisältöä, mutta myös yllätyksiä uudenlaisessa arjessa. Metsäkonekuskina työskentelevä Lauri, 23, yrittää mahduttaa agrologiopinnot ja opinnäytetyön kiireiseen työarkeen, vaikka motivaatio opiskeluun on välillä kadoksissa ja oman tuvan suunnittelukin kiinnostaisi enemmän.

Nuori vaalea nainen seisoo auringonlaskun sävyttämän pellon reunassa.
Emma Kivikangas. Kuva: Yle
Nuori mies seisoo auringonlaskun sävyttämän pellon reunalla.
Lauri Hölsömäki. Kuva: Yle

Emma Kivikankaan sekä Lauri Hölsömäen kautta sarjassa vieraillaan useasti myös SeAMKissa. Lauri valmistui keväällä agrologiksi, ja opiskelijakunta SAMOn puheenjohtajana nyt toimiva Emma haki, pääsi ja aloitti tradenomiopinnot kuvausten aikana.

”Sarjan tekeminen on ollut tosi mahtava ja kokonaisvaltainen kokemus positiivisella tavalla. Siinä on oppinut tosi paljon itsestään, mutta tietysti myös tv-ohjelman tekemisestä”, Emma kertoo.

Emman mukaan sarja sai alkunsa hänen avopuolisostaan Paulista.

”Pauli tekee tuota somepuolta ja YouTubea osana työtään, ja hän pääsi mukaan Ylen Creator Week -tapahtumaan, jonne haettiin somevaikuttajia ympäri Suomen. Sitä kautta Yle kiinnostui Paulista ja lähti viemään eteenpäin sarja-ajatusta Pohjanmaalla asuvista nuorista.”

Sarjan kehittelyvaiheessa alettiin Paulin lisäksi etsiä, keitä muita sarjassa voitaisiin seurata. Emman mukaan ”oli kai luonnollista”, että hän Paulin avopuolisona on mukana sarjassa. Sarjan käsikirjoittajana ja ohjaajana toiminut Helena Ruohotie huomauttaa, että valinnassa oli muutakin.

“Emmassa meitä tekijöitä kiinnosti hänen persoonansa ja halu vaikuttaa”, Ruohotie kertoo.

Laurille osa sarjassa avautui niin ikään Paulin kautta, johon Lauri tutustui armeija-aikana.

“Kun sarjaa alettiin kuvaamaan, oli opinnoista takana kolmas vuosi. Siinä oli sitten joitain kursseja vielä käymättä ja opinnäytetyön tekeminen jäljellä. Aika tietysti kultaa muistot, mutta sarjan tekeminen ammattilaisten kanssa oli todella positiivinen kokemus”, Lauri kertoo.

Kaikille neljälle päähenkilölle vuosi, jonka aikana sarjaa kuvattiin, oli merkityksellinen. Tapahtumarikas se oli myös Emmalle.

”Mun polkua seurattiin pääsykokeisiin valmistautumisesta itse pääsykokeisiin ja opintojen alkuun sekä SAMOn hommiin. Vuoteen mahtuivat myös kuntavaalit. Paljon ehti tapahtua, ja on kiva nähdä sarjaa itsekin, että mitä kaikkea vuoden aikana on ehtinyt tehdä”, Emma nauraa.

Hänen mukaansa SeAMKin rooli on sarjassa iso ja mielenkiintoinen.

”Sarjassa saadaan seurata oikeastaan SeAMKin opiskelijatarinaa kokonaisuudessaan, kun minä aloitin opinnot ja Lauri teki opinnäytetyötään ja sitten valmistui.”

Ylen mukaan ”sarja valottaa hienovaraisesti yhteiskunnallista puolta siitä, miltä nuorten elämä näyttää kaukana ruuhka-Suomesta”. Emman ja Laurin mukaan päähenkilöiden kautta toivottavasti välittyy kuva täydestä, hyvästä ja monipuolisesta elämästä, jossa tavoitteita voi saavuttaa rakkaalla kotiseudulla asuen.

”Ainakin oman osani olen pyrkinyt hoitamaan niin, että tuon esille kaikkea hyvää, mitä alueella on. Että ei tarvitse lähteä kehä kolmosen sisäpuolelle – täältä löytyvät kaikki mahdollisuudet, jos vain osaa ne hyödyntää”, Emma sanoo.

“Oma osani on olla ehkä vähän perinteisempi maaseudun nuori, joka tykkää maa- ja metsätöistä. Sarjalla halutaan näyttää, ettei täällä mitään peräkammarin poikia olla ja että maaseudulla voi elää ihan normaalia täyttä elämää”, Lauri toteaa.

LAKEUSlife Yle Areenassa 9.11.2021 ja Yle TV2:ssa 9.11. alkaen tiistaisin n. klo 22.20