Arene: Ammattikorkeakouluihin kuusinkertainen määrä kansainvälisiä hakijoita, mutta sote-alan vetovoima tökkii | SeAMK.fi

Arene: Ammattikorkeakouluihin kuusinkertainen määrä kansainvälisiä hakijoita, mutta sote-alan vetovoima tökkii

kategoria: SeAMK Info
Opiskelijat hoiyonuken äärellä terveysalan simulaatioympäristössä.

Ammattikorkeakoulujen hakijamäärät kasvoivat viime vuodesta 10 000 opiskelijalla. Kasvun selittää ulkomaalaisten hakijoiden määrän massiivinen kasvu. Sote-alan vetovoima jatkoi heikentymistään suomalaisten hakijoiden keskuudessa.  

Hakijamäärät ammattikorkeakoulujen englanninkielisiin koulutusohjelmiin kuusinkertaistuivat syksyn yhteishaussa. Viime viikolla päätyneessä haussa ensisijaisia hakijoita oli jokaista aloituspaikka kohti 43, kun viime vuonna vastaava luku oli 8 hakijaa aloituspaikkaa kohden. Ammattikorkeakoulut siis kiinnostavat ulkomailla nyt ennätyksellisesti. Englanninkielisten ohjelmien aloituspaikkojen määrää on lisätty vain vähän ja tänä vuonna jaossa oli noin 270 aloituspaikkaa.

“Suomeen halutaan kansainvälisiä osaajia ja tulokset osoittavat, että ammattikorkeakoulut näyttäytyvät vetovoimaisina ulkomailla. Nyt meidän on näytettävä, että todella haluamme heidät tänne ja töihin, eikä sitä korkeakoulut voi tehdä yksin”, toteaa Arenen toiminnanjohtaja Ida Mielityinen.

Sosiaali- ja terveysalan vetovoima heikkenee edelleen

Tämäkin syksy toi huonoja uutisia sosiaali- ja terveysalan vetovoimasta, joka laski toista vuotta peräkkäin. Erityisesti suomalaisten hakijoiden määrän lasku on ollut suurta viimeisen kahden vuoden aikana ja hakijamäärä on laskenut yli 4 500 ensisijaisella hakijalla. Kaksi vuotta sitten ensisijaisia hakijoita oli lähes viisi yhtä aloituspaikkaa kohden, kun taas nyt hakijoita oli alle kolme aloituspaikkaa kohden. Onneksi sote-alan englanninkielisten tutkintojen vetovoima on sentään kasvussa. Toki koulutusohjelma ja aluekohtaista vaihtelua on jonkin verran.

“Nyt näemme, ettei pelkkä koulutuspaikkojen lisääminen auta, ellei alan veto- ja pitovoimasta pidetä huolta. Myös Sote-ala tarvitsee lisää kansainvälisiä opiskelijoita, mutta ovatko työpaikat valmiita ottamaan heidät harjoitteluihin ja töihin, vaikka ohjaaminen saattaa ollakin hieman työläämpää”, kysyy Mielityinen.

Myös SeAMKissa sosiaali- ja terveysalan vetovoima on ollut laskussa valtakunnallisen trendin mukaisesti. Syksyn yhteishauissa hakijoiden määrä kasvoi merkittävästi vielä vuonna 2020, mutta vuonna 2021 sekä tänä syksynä pudotus on ollut huima.

”Vaikka SeAMKin osalta hakijoita edelleen on varsin kohtuullisesti, emme voi olla trendiin tyytyväisiä. Ala on perinteisesti ollut SeAMKissa hyvin vetovoimainen, ja näkisin sen tulevaisuudessakin mielelläni sellaisena. Olemme viime vuosina myös panostaneet merkittävästi alan uudenaikaisimpiin oppimisympäristöihin.,” rehtori Jaakko Hallila toteaa.