Kokeile tulevaisuuden yhteistyöalustaa – Seinäjoella avataan metaverse Antti Railion historiallisella 3D-keikalla

Koe tiettävästi Suomen ensimmäinen volumetrisena 3D-kuvauksena toteutettu Antti Railion esiintyminen metaversessa. Kuva: Antti Railio Official Fanpage/ Juhani Haarala SeAMK

Seinäjoen ammattikorkeakoulussa on rakennettu omaa metaverseä eli virtuaalista ja yhteisöllistä ympäristöä alueen yritysten ja yhteisöjen käyttöön. Metaversen avajaisissa 27.4.2023 klo 13.30–17 tehdään historiaa laulaja Antti Railion volumetrisesti eli 3D-kuvauksella toteutetulla esityksellä, joka on tiettävästi Suomen ensimmäinen laatuaan.

Artistien esiintymisten lisäksi osallistujat pääsevät avajaisissa opastetulle kierrokselle metaverseen ja myös tutustumaan erilaisiin teknologisiin ratkaisuihin kuten Antti Railion esityksessä hyödynnettyyn volumetriseen kuvaukseen. Volumetrinen kaappaustekniikka kuvaa kohteesta kuten ihmisestä tai esineestä reaaliaikaisen 3D-mallin. Tekniikkaa voidaan hyödyntää realistisen ja luonnollisen sisällön tuomiseksi virtuaalimaailmoihin.

Avajaisten paneelikeskustelussa pureudutaan kysymykseen, miten virtuaalimaailma muuttaa tapahtumia ja artistiutta. Asiantuntijoina keskusteluun osallistuvat Sami Kerman Tapahtumateollisuus ry:stä, Antti Valkama Teostosta, Petteri Lehtola Selmu ry:stä sekä artisti Antti Railio.

Metaversen avajaisiin voi ilmoittautua tapahtumasivulla. 

Metaversumi eli tulevaisuuden virtuaalimaailma on käsitteenä laaja. Metaversumilla tarkoitetaan käyttäjien samanaikaisesti kokemaa virtuaaliympäristöä, jossa voidaan viihtyä, viestiä, vuorovaikuttaa tai työskennellä yhteisesti jaetussa tilassa. Metaverse yhdistää virtuaalitodellisuuden (VR), lisätyn todellisuuden (AR), yhteisten sisältöjen ja sosiaalisen median periaatteet.

Vibiol – Virtuaalitapahtumista uutta liiketoimintaa Etelä-Pohjanmaalle -hankkeen tavoitteena on kehittää virtuaalisuudesta lisää liiketoimintaa, osaamista ja lisäarvoa alueelle. Hankkeessa selvitetään malleja ja tapoja virtuaalisuuden hyödyntämiseksi tapahtumissa sekä miten niiden avulla voidaan luoda uutta liiketoimintaa, yritysyhteistyömalleja ja elämyksiä asiakkaille.

Avajaisten ohjelma

Paikka: SeAMK Kampus, Frami F, auditorio F128 (Kampusranta 11, 60320 Seinäjoki)

klo 13.30–14.00 Kahvia, simaa ja munkkeja tarjolla – Metaversumin ja virtuaaliympäristöjen testausalue aukeaa.

klo 14.05 Nyt tehdään historiaa! Katja Jaskari SeAMK, Vibiol-hankkeen projektipäällikkö. Jaana Liukkonen EPXR-Hubista ohjeistaa yleisön mukaan paneelikeskusteluun.

klo 14.10 Miten virtuaalimaailma muuttaa tapahtumia ja artistiutta?  Paneelikeskustelun juontaa Jenniina Palmu, Into Seinäjoki. Keskustelijoina Sami Kerman, Tapahtumateollisuus ry, Antti Valkama, Teosto, Petteri Lehtola, Selmu ry, Antti Railio, artisti.

klo 14.50 Seinäjoen tapahtumakaupungin metaversumin avaus, Juhani Haarala, SeAMK

klo 15.00 Opastettu kierros virtuaali-Seinäjoella, Sakari Pollari, SeAMK

  • Kuulet metaversumiin luodun Seinäjoen kehitysprosessissa käytetyistä tekniikoista ja kalustosta, kohteiden kuvauksista sekä kaupallisista mahdollisuuksista.

klo 15.20 Rock Camp ry nuorten bändi virtuaalisesti, bändi on kuvattu 2D-kuvaus green screenin edessä

klo 15.25 Antti Railio virtuaalisesti – koe tiettävästi Suomen ensimmäinen volumetrisena 3D-videokuvauksena toteutettu artistin esiintyminen

klo 15.30 Siirtyminen Lasipalatsiin, jossa laitetestailua ja mahdollisuus haastatella työryhmää.

klo 15.40–17.00 Testaa metaversumia ja koe vaikkapa Antti Railion keikka uudelleen. Saat maistiaisia virtuaalisesta maailmasta erilaisilla laitteilla ja tekniikoilla toteutettuna Lasipalatsissa. Voit vertailla kokemuksia eri laitteiden välillä, toteutustapoja on monia.

**

Hanketta rahoittaa Etelä-Pohjanmaan liitto Euroopan aluekehitysrahaston Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelmasta (REACT-EU EAKR)

Lisätietoja tapahtumasta ja hankkeesta:

Katja Jaskari, Seinäjoen ammattikorkeakoulu
projektipäällikkö
044 0528528
katja.jaskari@seamk.fi

Jenniina Palmu, Into Seinäjoki
asiantuntija
040 7798809
jenniina.palmu@intoseinajoki.fi

Seinäjoen ammattikorkeakoulun projekteissa tuotetaan uutta tietoa yhteistyössä yritysten kanssa, yritysten tueksi. Vuosittain käynnissä on noin 130 hanketta, jotka tarjoavat yrityksille tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä ympäristöjä, joissa hyödynnetään uusinta osaamista ja tekniikkaa.

Into Seinäjoki on kaupungin kehitysyhtiö, jonka keskeinen tehtävä on varmistaa, että yrityksillä on Seinäjoella parhaat mahdollisuudet toimia ja kehittyä. Into Seinäjoen asiakkaita ovat aloittavat, kehittyvät ja alueelle sijoittuvat yritykset.

Linkit:

Hankesivu: VIBIOL – Virtuaalitapahtumista uutta liiketoimintaa Etelä-Pohjanmaalle – SeAMK Projektit

Tapahtumasivu: METAVERSE-avajaiset 27.4.2023 klo 13-17 – SeAMK Projektit