SeAMK rakensi virtuaalisen lasipalatsin - "Kehitämme ja kokeilemme uusia keinoja palvella meistä ja koulutuksesta kiinnostuneita"

Virtuaalinen tila, jossa seisoo mies- ja nais-avatarhahmoja.

SeAMK on avannut uuden virtuaalisen koulutusten esittelytilan AltspaceVR-ympäristöön. Tila tarjoaa kaikille koulutuksista kiinnostuneille ajasta ja paikasta riippumattoman tavan tutustua SeAMKin koulutuksiin. Tila on mallinnettu Frami F -rakennuksen alakertaan niin kutsuttuun lasipalatsiin, josta on näkymä Framin kampusrantaan.

Tutustuminen esittelytilaan edellyttää, että tietokoneelle (PC) on ladattu Microsoftin AltspaceVR-sovellus. Lataamisen jälkeen käyttäjä luo itselleen haluamansa avatar-hahmon. Ohjeet sekä linkki SeAMKin koulutusten esittelytilaan löytyvät täältä.

(https://www.seamk.fi/virtuaalinen-frami-kampus/avattaren-luominen-altspacevr-ohjelmassa/)

Tilan mallinnusta on alun perin kehitetty myös muuhun SeAMKin käyttöön ja sitä hyödynnetään osittain myös opetuksessa.

”Tila mallinnettiin käyttäen pohjana UKI Arkkitehdit Oy:n tekemää Frami F-rakennuksen 3D-mallia, josta karsittiin suurin osa ja jätettiin ainoastaan Lasipalatsista ja Y-Zonen tilasta näkyvät osat rakennusta. Realistisuuden vuoksi käytettiin paljon valokuvapohjaista tekstuurimappausta. Joenrantanäkymä tehtiin mappaamalla 360-valokuva puolipallon sisäpinnalle”, kertoo SeAMKin VR-tilan kehittäjä ja toteuttaja, laboratorioinsinööri Tapio Hellman.

Tilassa on toistaiseksi järjestetty marraskuussa 2020 Opinlakeus-verkoston etätyöteemainen virtuaaliwebinaari, johon ilmoittautui yli 150 kuulijaa.  Myös opettajilla on herännyt mielenkiinto kopioida tästä mallitilasta omia versioita esimerkiksi 3D-CAD-opetustilaksi, erilaisten kilpailujen, kuten perinteisen Seinäjoen lukion kanssa yhteistyönä järjestetyn “Robopuulaakin” kilpailutöiden esittely- ja palkintojenjakotilana.

”Helsinki XR Center järjesti marraskuun lopussa suuren virtuaalitapahtuman, jonne kokoontui Suomen XR-alan kerma. Tilaisuus oli HXRC:n luomassa Finland Pavilion –maailmassa, jonne on rakennettu parisenkymmentä portaalia tai teleporttia, joista yhdestä pääsee tähän SeAMKin XR-teemaiseen tilaan. Se on siis koko ajan avoinna vierailijoille, kuten tämä SeAMKin tarjoamien koulutusten esittelytilakin”, toteaa Hellman.

Virtuaalitodellisuus SeAMKin esittelyissä

Virtuaalitodellisuutta on jo aiemmin hyödynnetty pienessä määrin SeAMKin esittelyissä. Lisäksi esimerkiksi kouluvierailuja ja messuosallistumisia on toteutettu virtuaalisesti.

Koronatilanne sekä tietyssä paikassa olevien messujen ja tapahtumien peruuntuminen vauhditti tarvetta saada uusia toteutuksia myös VR-maailmaan.

”VR-tilassa vieraillessaan kiinnostuneet voivat hankkia lisätietoja koulutuksistamme sekä liikkua virtuaalisesti tilassamme, vaikka eivät muutoin pääsisi tutustumaan upeaan kampukseemme. Järjestämme 26.2. esittelyn tilassamme, jolloin voimme kommunikoida vierailijoiden kanssa myös sanallisesti. Muita tilaisuuksia on mahdollisesti tulossa maaliskuussa”, kertoo viestintä- ja markkinointipäällikkö Outi Kemppainen.

Tarkemmat tiedot esittelytilaisuudesta löytyvät SeAMKin tapahtumakalenterista.

SeAMKin koulutusten esittelytilassa on tällä hetkellä koulutusten esittelyt sekä vielä demovaiheessa olevat koulutusalakohtaiset teleportit. Näihin ja osin myös muuhun tilaan tullaan edelleen tuomaan lisämateriaalia.

”Kokeilemme mielellämme uusia kanavia, joilla pystymme entisestään tehokkaammin palvelemaan meistä ja koulutuksistamme kiinnostuneita”, jatkaa Kemppainen.

Jos VR-maailma ei vielä houkuttele tutustumaan, niin esittelyjä on tarjolla myös nettisivuilla. Nettisivuille on koottu virtuaalinen kampus -sivu, jossa kiinnostunut pääsee tutustumaan 360-videoin ja -kuvin SeAMKin kampuksen eri toimintoihin.

Alla oleviin linkkeihin on koottu sivut, joilta löydät esittelymateriaalia SeAMKista.

AltspaceVR – linkki SeAMKin esittelysivulle sekä ohjeet
Linkki nettisivujen virtuaalisen kampuksen sivulle
Tietopaketti koulutuksista: pdf-esitteitä, oppaita ja uusi SeAMK-lehti (pdf-versio)
Koulutustarjonta – katso tarkemmat hakuajat erikseen hakusivuilta