Kestävä ja vastuullinen ruoantuotanto

Tutkimme kestävyyttä ja vastuullisuutta erityisesti alkutuotannon näkökulmasta. Tutkimme myös turvemaiden roolia ruokaketjussa sekä kehitämme kestäviä maankäyttömuotoja. Tutkimusryhmämme tarjoaa yrityksille hyvän yhteistyökumppanin kehittää älykkäitä, kustannustehokkaita ruokaketjun toimintamalleja. Haemme toiminnassa ratkaisuja mm. kiertotalouden liiketoimintamalleista. Tutkimusryhmässämme on yli 20 asiantuntijaa ja kokonaishankebudjetti on noin 4 miljoonaa euroa.

Tutkimusryhmän teemat

  • Resurssitehokkuus ja tuottavuus
    • esim. Kiertotalous, uusiutuva energia, ravinteiden kierrätys, kannattavuus
  • Ruoantuotantomenetelmien ympäristöjalanjälki ja kestävät ruokavalinnat
    • esim. hiilineutraalit tuotantomenetelmät ja ilmastonmuutokseen sopeutuminen, vesiensuojelu, luonnon monimuotoisuus, ruokahävikki
  • Maaperä ja maankäyttö
    • esim. terve maaperä, hiilensidonta, turvemaat
  • Älykäs ruoantuotanto
    • esim. älydigi, agroteknologia, datan tehokas hyödyntäminen

Käynnissä olevat hankkeet

Päättyneet hankkeet

Muuta

Tutkimusryhmän toiminnassa on mukana yrittäjien muodostama advisory board. Advisory boardin tehtävänä on luoda alan vaikuttavampaa TKI-toimintaa Etelä-Pohjanmaalle.

Ryhmässä on mukana seuraavat henkilöt ja organisaatiot:

    • Teija Paavola (Atria)
    • Mervi Seppänen (Yara)
    • Tuuli Hakala (Valio)
    • Tapio Lahti (Lantmännen)
    • Oskari Vuorenmaa (broilertuottaja)

Tutkimusryhmän jäsenet vaikuttavat aktiivisesti mm. seuraavissa verkostoissa: AgriHubi, KERRU-verkosto, Ruokaprovinssin johtajafoorumi, Turvemaiden kestävän käytön osaamisklusteri, ERIAFF (The Network of European Regions for Innovation in Agriculture, Food and Forestry), BotH2nia

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston, Arenen, Kestävän kehityksen työryhmän jäsen (Kari Laasasenaho)