Tutkimme kestävyyttä ja vastuullisuutta erityisesti alkutuotannon näkökulmasta. Tutkimme myös turvemaiden roolia ruokaketjussa sekä kehitämme kestäviä maankäyttömuotoja. Tutkimusryhmämme tarjoaa yrityksille hyvän yhteistyökumppanin kehittää älykkäitä, kustannustehokkaita ruokaketjun toimintamalleja. Haemme toiminnassa ratkaisuja mm. kiertotalouden liiketoimintamalleista.
Tutkimusryhmän teemat
- Resurssitehokkuus ja tuotantopanosten tehokas käyttö
- esim. Kiertotalous, uusiutuva energia, ravinteiden kierrätys, kannattavuus
- Ruoantuotantomenetelmien ympäristöjalanjälki ja kestävät ruokavalinnat
- esim. hiilineutraalit tuotantomenetelmät ja ilmastonmuutokseen sopeutuminen, turvemaat, vesiensuojelu, luonnon monimuotoisuus, ruokahävikki
- Älykäs ruoantuotanto
- esim. älydigi, agroteknologia, datan tehokas hyödyntäminen
Käynnissä olevat hankkeet
- Akuutti Agrotekno
- COMMECT Bridging the digital divide and addressing the need of Rural Communities with Cost-effective and Environmental-Friendly Connectivity Solutions
- EIP Tuorehakekonsepti maatilamittakaavassa
- Euroopasta EP:lle – kansainvälisistä hankkeista konkretiaa ilmastokestävään ruoantuotantoon
- Hevosalan uudet liiketoimintamahdollisuudet green caren ja hyvinvoinnin kautta
- IKE- Ilmastokestävä elintarvikeprosessit
- Ilmastosoturit
- Kuiviketurpeen korvaajat broilerituotannossa
- Kustannusten hallinnalla kannattavuutta maidontuotantoon?
- Metsät turvemailla – ratkaisuja sekä päästöjen hillintään että nettonieluun (TURNEE)
- Osaava farmari- Jatkuvan oppimisen malli maatalousyrittäjille
- Suonpohjien hiilineutraali uusiokäyttö: edellytykset ja toimenpiteet –hanke (UusiSuo)
- SUVI Liiketoimintaa luonnosta
- TIME: Tulevaisuuden ilmastoviisas maataloustuotanto Etelä-Pohjanmaalla
- Vertikaalinen viljely ruokatuotannossa
- Vetytalouden mahdollisuudet ruokaketjussa -selvityshanke (VEP)
- YDIRE – Yritystenvälisen yhteistyön ja digitalisaation avulla kohti resilienssiä lyhyissä elintarvikeketjuissa
Päättyneet hankkeet
- Digifarmi
- HYBE – Hajautetun energiantuotannon hybridiratkaisut Etelä-Pohjanmaan maaseudulla
- Makuja maakunnan metsistä
- MuoviSampo-sovellus: Digitaalinen materiaaliputki kiertotalouden toimijoille
- Ruokahävikin vähentäminen julkisissa suurkeittiöissä (Wasteless)
- Ruokaprovinssistrategia 2030
- Ruokasektorin alueellisen ilmastotiekartan laatiminen Etelä-Pohjanmaalle
- Tulevaisuuden maanviljelijät
- VISU maatilan energiahanke Suomi-Viro
Muuta
- Luonnonmukaisen tuotannon edistämissäätiön hallituksen asiantuntijajäsen (Arja Nykänen)
- Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston, Arenen, Kestävän kehityksen työryhmän jäsen (Terhi Junkkari ja Kari Laasasenaho)