Agrologin opinnot antavat hyvän pohjan monenlaisille urapoluille

Olen syntynyt Hämeenkyrön kulttuurimaisemissa ja kotitilani on eräs Suomen vanhimpia sukutiloja. Tilan ensimmäinen isäntä oli kihlakunnan lautamies ja Daavidin kapinan takuumies kaimani Niclis Pylsy. Pylsyn tila mainitaan ensimmäisen kerran historiassa 9.1.1439 eli 586 vuotta sitten.

Olen suorittanut ennen maatalousopintojani suurtalouskokin, ravintolakokin ja leipurin perustutkinnot. Varusmiespalveluksessa sain toimia sotilaskeittäjänä eli spadena.  Suurtalouskeittiössä työssä ollessani ajattelin, että minun olisi hyvä käydä joku maatalousalan oppilaitos.

Yhteishaussa jätin hakemukseni Osaran maaseutuopetusyksikköön. Koska olen syntynyt maatilalla ja tehnyt kaikenlaisia maataloustöitä, oli maaseutuyrittäjän tutkinto mukava suorittaa. Suoritin kolmivuotisen maaseutuyrittäjän perustutkinnon Osaralla Hämeenkyrössä kahdessa vuodessa, kun sain edellisten tutkintojeni takia osan aineista hyväksiluettua.

Kotitilani liitännäiselinkeinona on ollut lähes neljäkymmentä vuotta matkailutoimintaa ja vanhempieni ansiotyössä on ollut luonto lähellä, joten olen saanut työskennellä matkailun parissa niin oppaana kun muutenkin seurata läheltä matkailun kehittämistä ja kurssitoimintaa.

Oravanpyörästä hyppäys agrologiopintojen pariin

Maaseutuyrittäjän perustutkinnon jälkeen olin taas hektisessä keittiötyössä. Tein liian pitkiä päiviä ja uuvuin siinä oravanpyörässä. Eräänä päivänä näin netistä, että agrologitutkinnon hakuaika oli käsillä. Tein hakemuksen ja olin pääsykokeissa. Onneksi pääsin tammikuussa 2023 Seinäjoelle  suorittamaan agrologin AMK-tutkintoa.

Vaikka kyseessä oli monimuoto-opiskelu ja aika paljon sai suorittaa opintoja tietokoneen kautta kotona, oli ensimmäisenä vuonna myös aina kerran kuukaudessa noin viikon pituinen lähipäiväjakso.

Lähipäivillä oppi tuntemaan luokkakavereita

Lähipäivät olivat mielenkiintoisia, kun oppi tuntemaan luokkakavereitaan ja oli ne sellaisia kursseja, ettei niitä olisi voinut netin kautta suorittaa. Samalla oppi etsimään majapaikan aina viikoksi ja muutenkin oli mukava oppia tuntemaan Seinäjoen kaupunkia.

Meillä oli opiskeluaikana kesäisin Ilmajoen opetustilalla erilaisia maatalouteen liittyviä tärkeitä kursseja. Silloin tajusin kysyä yöpymispaikkaa Etelä-Pohjanmaan opistolta.  Tärppäsi ja sen jälkeen olin aina Etelä-Pohjanmaan opistolla yötä, oli lähipäivät sitten Ilmajoella tai Seinäjoella. Yöpymispaikka oli rauhallinen ja edullinen. Ilmajoelta oli lyhyt matka ajella Seinäjoelle.

Green Care vei mennessään

Suoritin yhden Green Care -kurssin ja se vei mukanaan. Kysyin kurssiohjaajaltani, että voisinko suorittaa joitakin kursseja restonomien kanssa. Suoritin yhden ruokaan liittyvän kurssin ja opettaja sanoi, että on täällä matkailuunkin liittyviä kursseja.

En ole kiinnostunut lehmien hoidosta eikä esimerkiksi keinolannoitukseen liittyvät luennot tunnu tutulta, koska tilamme on ollut luomutuotannossa jo yli kolmekymmentä vuotta.

Minun juttuni opiskelussa on ollut kiertotalous, bioenergia, matkailu ja Green Care. Onneksi Seinäjoella on ollut mahdollisuus suorittaa paljon erilaisia kursseja esimerkiksi restonomien ja muiden opintoryhmien kanssa.

Ei kaavoihin kangistunutta koulutusta

Suosittelen lämpimästi Seinäjoen ammattikorkeakoulua monipuolisen kurssitarjonnan takia ja koska siellä saa ottaa kursseja oman kiinnostuksensa mukaan. Koulutus ei ole kaavoihin kangistunutta.

Minulla on opiskelua vielä ainakin vuosi jäljellä ja opinnäytetyökin on edessä. Tulevaisuuden suunnitelmat ovat auki, mutta luulen, että ne liittyvät matkailuun, Green Care -toimintaan, ruokatalouteen, biotalouteen tai näiden yhdistelmiin.

Niclis Pylsy
Agrologiopiskelija, SeAMK