Näin teet Terveyden lukutaito -osaamismerkin! | SeAMK.fi

Näin teet Terveyden lukutaito -osaamismerkin!

Terveyden lukutaidolla viitataan taitoihin, jotka määrittävät yksilön kykyä hankkia, ymmärtää, arvioida ja käyttää tietoa sekä palveluita tavalla, joka edistää terveyttä ja hyvinvointia (WHO, 2021). Terveyden lukutaito auttaa ihmistä etsimään ja arvioimaan terveysinformaatiota omahoidon toteuttamiseen, elämäntapamuutosten ja terveyttä edistävin päätösten tekemiseen, terveydenhuoltopalveluihin hakeutumiseen sekä jakamaan terveyttä edistäviä toimenpiteitä muille osana yhteisöä ja yhteiskuntaa (Kickbusch ym., 2013).

Terveyden lukutaito on Suomessa teema, joka on monille ilmiönä tuttu, mutta käsitteenä vieras. Lisätäksemme ihmisten terveyden lukutaitoon liittyvää tietoisuutta ja osaamista, olemme luoneet EU-rahoitteisen IDEAHL-hankkeen puitteissa Terveyden lukutaidon osaamismerkki-kurssin, joka lisää tietoisuutta ja osaamista tällä alueella. Sen voi suorittaa kuka tahansa! Osaamismerkin suorittajat saavat Open Badge-osaamismerkin näytöksi terveyden lukutaito-osaamisestaan. Osaamismerkin myötä sen suorittaja:

  • Osaa määritellä, mitä terveyden lukutaito tarkoittaa.
  • Tietää, mitä terveyden lukutaito merkitsee yksilölle sekä organisaatioille.
  • Ymmärtää, mikä merkitys terveyden lukutaidolla on terveydelle ja hyvinvoinnille.
  • Tietää, miten terveyden lukutaitoa voidaan mitata sekä miten sitä voidaan edistää.

Ohjeet:

1. Kirjaudu SeAMK Moodleen

Kirjautumislinkki: https://moodle.seamk.fi/

Osaamismerkin voi suorittaa kuka tahansa. Se suoritetaan SeAMKin Moodle-alustalla, mutta sen suorittamiseksi sinun ei tarvitse olla SeAMKin opiskelija tai henkilökuntaa. Mikäli olet suorittanut Open Badge -kursseja aikaisemmin, suositeltavaa on käyttää samaa sähköpostia kuin aikaisempiin kursseihin. Kurssille kirjautumiseen on kolme vaihtoehtoa:

  • SeAMK tunnukset: Mikäli olet opiskelija ja työntekijä SeAMKilla, voit kirjautua normaalisti SeAMK tunnuksilla.
  • HAKA-kirjautuminen: Mikäli olet toisen korkeakoulun opiskelija tai osa henkilökuntaa, voit kirjautua oman korkeakoulusi tunnuksilla ”HAKA-kirjautuminen” kohdasta.
  • TKI-kirjautuminen: Mikäli sinulla ei ole SeAMKin tai toisen korkeakoulun tunnuksia, voit kirjautua sisään napsauttamalla painiketta ”TKI-kirjautuminen”. Voit suorittaa tämän kirjautumisen Google-tililläsi, Facebook-tililläsi, tai luomalla käyttäjätunnukset. Tehtyäsi tämän, ilmoittamaasi sähköpostiin lähetetään vahvistusviesti ja vahvistettuasi käyttäjätilisi sähköpostistasi, voit kirjautua sisään.

Osaamismerkkikurssin sisäänkirjautumisvaihtoehdot.

2. Liity ”Terveyden lukutaito Osaamismerkki” kurssille

Kun olet kirjautunut SeAMK Moodleen ja hyväksynyt tietosuojaselosteen, pääset liittymään ”Terveyden lukutaito Osaamismerkki” kurssille seuraavasta linkistä. Paina avautuvasta näkymästä painiketta “Lisää minut kurssialustalle”.

Linkki kurssille liittymiseen:
https://moodle.seamk.fi/course/view.php?id=15550

3. Tutustu luentoihin ja dioihin

Osaamismerkki-kurssiin kuuluu neljä erillistä kokonaisuutta: Terveyden lukutaito yksilön näkökulmasta, terveyden lukutaito organisaatioiden näkökulmasta, terveyden lukutaitoon liittyvät käsitteet sekä terveyden lukutaidon mittaaminen ja edistäminen. Katso luennot tai tutustu luentomateriaaliin huolellisesti, sillä niiden sisältöihin perustuu osaamismerkin loppukoe.

4. Suorita loppukoe ja palaute

Osaamismerkin loppukokeeseen kuuluu 20 monivalintakysymystä. Vastaa näistä vähintään 90 % oikein läpäistäksesi loppukokeen. Vastaa tämän jälkeen vielä kurssin palautekyselyyn, niin olet ansainnut osaamismerkin.

5. Lunasta osaamismerkki!

Onneksi olkoon! Tässä vaiheessa olet suorittanut kaikki osaamismerkkiin vaaditut tehtävät ja saat sähköpostiisi, jolla kirjauduit SeAMK Moodleen, ilmoituksen osaamismerkin suorittamisesta. Saat lunastettua Open Badge osaamismerkin itsellesi sähköpostiin tulevasta linkistä Osaamismerkki säilyy Open Badge passissasi ja sitä on mahdollista näyttää ja jakaa sähköisesti, esimerkiksi ansioluettelossasi tai sosiaalisen median profiilissasi, osoittaen osaamisesi terveyden lukutaidosta.

Mikäli sinulla on kysymyksiä terveyden lukutaidon osaamismerkistä, vastaamme niihin mielellämme!

Mika Uitto
TKI-asiantuntija, SeAMK
mika.uitto@seamk.fi

Katja Valkama
Yliopettaja, SeAMK
katja.valkama@seamk.fi

Merja Hoffrén-Mikkola
Yliopettaja, SeAMK
merja.hoffren-mikkola@seamk.fi