Restonomiopiskelijat ottivat jälleen mittaa toisistaan Restokisoissa

Kolme henkilöä istuu pianon ääressä, yksi henkilö seisoo pianon takana.
SeAMKin kisatiimi SeiPÄÄT eli vasemmalta lukien Jaakko, Timo, Marja ja Riikka.

Vuosittaiset Restokisat järjestettiin 14.-16.3.2023 Suomen virallisessa jääkiekkopääkaupungissa eli Tampereella. Restokisoissa Suomen eri ammattikorkeakouluissa opiskelevat restonomiopiskelijat ottavat mittaa toisistaan erilaisissa tehtävissä sekä tietysti verkostoituvat tulevien kollegoiden, alan osaajien ja eri organisaatioiden kanssa. Tämän vuoden kisojen järjestäjänä toimi Tampereen ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijat yhteistyössä alueen eri yritysten sekä Suomen restonomiliiton kanssa, teemanaan together, responsibly, evolving, eli yhdessä, vastuullisesti, kehittyen.

SeAMKin edustusjoukkueeseen valikoitui sekalainen, mutta äärimmäistä taistelutahtoa puhkuva nelikko kolmannen vuoden opiskelijoita: Marja Leussu, Jaakko Laitila, Timo Sippola ja Riikka Oravainen. Joukkueen monitahoiseksi nimeksi valikoitui SeiPÄÄT, jonka merkityksen jokainen kuulija ja lukija voi omassa mielessään päättää, oikeita tai vääriä vastauksia ei ole. Ennen kisoja joukkue suoritti ennakkotehtävän, jonka aiheena oli laatia ravintola-alalle suunnitelma alan vetovoimaisuuden lisäämiseksi ja työvoiman houkuttelemiseksi. Ennakkotehtävän lisäksi joukkue kuvasi itsestään esittelyvideon, joka esitettäisiin myöhemmin kisoissa.

Kisatehtävinä digitalisaation hyväksikäyttöä ja tapahtumasovelluksen suunnittelua

Joukkue lähti matkaan Seinäjoelta tiistaina 14.3.2023 huoltajanaan ja henkisenä gurunaan lehtori Eliisa Ylinen. Tampereella kisojen joukkueet majoitettiin uutuuttaan hohtavan Nokia Arenan yhteydessä olevaan Lapland Hotels Tampere -hotelliin, joten ainakin majoituspuitteet, aamiaisesta puhumattakaan, olivat joukkueella kunnossa. Saapumispäivän iltana joukkueille huoltajineen oli järjestetty get together -ilta, jossa ruokailun lisäksi järjestäjätaho esitteli itsensä ja joukkueet saivat aloittaa vapaan tutustumisen toisiinsa. Joukkueille määrättiin myös järjestäjän puolelta oma ”host” eli eräänlainen henkilökohtainen henkiopas, jonka tehtävänä oli luotsata joukkuetta sekä oikeisiin paikkoihin, että kannustaa voittoon. Meidän joukkueemme host oli Tampereen ammattikorkeakoulun ensimmäisen vuoden restonomiopiskelija Roope, jonka huomassa vietimmekin melko tiiviit kolme kisapäivää.

Ensimmäisenä varsinaisena kisapäivänä ilmassa oli suurta urheilujuhlan tuntua, kun kaikki jännityksestä kihisevät joukkueet huoltajineen kokoontuivat TAMKin kampuksella auditorioon kisojen avajaisiin. Joukkueiden sekä tuomariston esittelyjen jälkeen pääsimme ensimmäisen tehtävän kimppuun. Tehtävänä oli keksiä ja esitellä, miten digitalisaatiota voi hyväksikäyttää tulevaisuuden mara-alalla työhyvinvoinnin lisäämiseksi. Aikaa tehtävälle oli reilu tunti, joten koneet sauhuten tartuimme toimeen ja aloitimme ideoinnin.

Neljä henkilöä seisovat iloisina.
Kisojen aloituspäivänä hymy oli herkässä.

Lounastauon jälkeen kukin joukkue esitteli pari parasta ideaansa tuomariston ja kisailijoiden muodostamalle yleisölle. Päivän toinen tehtävä oli tapahtumajärjestelmäyhtiö Liveton toimeksianto, jossa joukkueiden tuli suunnitella tapahtumasovellus ja siihen liittyviä toimintoja jonkin käyttäjäryhmän näkökulmasta. Joukkueemme lähti suunnittelemaan tapahtumasovellusta lapsiperhetapahtumat ja -käyttäjät mielessä. Tehtävän suorittamiseen oli aikaa 1,5 tuntia, joka käytettiin tehtävään lähes minuutilleen. Päivä päätettiin yhteisruokailulla ravintola Plevnassa, minkä jälkeen harjoitimme erittäin tärkeää verkostoitumista Porin sekä Haaga-Helia ammattikorkeakoulujen joukkueiden kanssa eräässä tamperelaisessa anniskeluravintolassa.

Viimeisen kisapäivän näyttämönä toimi massiivinen Nokia Arena ja tehtävän toimeksiantajana ympäri Suomen ravintolatoimintaa harjoittava ravintolakonserni NoHo Partners. Tehtävänämme oli kehittää areenan tölkinpalautusjärjestelmää, joka ei sellaisenaan palvellut tiloja eikä niiden käyttäjiä parhaimmalla mahdollisella tavalla. Kuten muihin, tähänkin tehtävään laitettiin all in, kaikki peliin ja joukkueemme venyikin melko uskomattomiin suorituksiin, joissa muun muassa soiteltiin läpi metallipajojen toimitusjohtajia. Aikaa tehtävään oli kaksi tuntia, josta jäljelle jäi tehtävän palautuksen jälkeen noin minuutti ja 20 sekuntia. Tehtävän jälkeen väsynyt, mutta kaikkensa antanut joukkue vetäytyi levolle hotelliin ja odottamaan illan gaalajuhlaa sekä palkintojenjakoa.

Kotiin tuomisena paras tölkinpalautusjärjestelmän kehittämissuunnitelma

Kisat päättävä gaala pidettiin upeissa puitteissa Tampereen komediateatterin yläkerran juhlahuoneistossa. Gaalaillassa meitä hemmoteltiin usean ruokalajin illallisella viinitarjoiluineen sekä viihdytettiin muun muassa musiikkilukiolaisten soittoesityksillä sekä hulvattomalla stand up -komiikalla. Palkintojenjaon alkaessa jännitys vain tiivistyi, sillä jokainen joukkue varmasti toivoi nimensä mainittavan jossain kohtaa. Palkintoja jaettiin useassa kategoriassa: paras ensivaikutelma, paras ennakkotehtävä, jokaisen kisatehtävän parhaat sekä viimein koko kilpailun 1.–3. sijat. Suuria tunteita ja riemastuneita huutoja aiheutti joukkueemme nimen mainitseminen viimeisen kisatehtävän, eli tölkinpalautustehtävän voittaja, sillä se olimme me, SeiPÄÄT! Palkinnoksi kuittasimme tietenkin hurjat kehut innovatiivisesta ja silti käytännönläheisestä ratkaisustamme sekä lahjakortit NoHo Partnersin ravintoloihin. Tämä mahtava lopetus kisoille toi joukkueellemme niin hyvät fiilikset, että sijoittumatta jääminen kolmen parhaan joukkoon ei iloamme lannistanut. Voiton kotiin ansaitusti vei hurjassa kisavireessä ollut Laurean joukkue Espoo Maverick, kannoillaan Haaga-Helian toinen joukkue TRavEllers ja kolmanneksi tuli Jyväskylän AMK:n joukkue JAMKSTEIN. Lopullinen sijoituksemme oli 7. eli keskivälillä. Gaalaillan jälkeen hilpeät kisailijat jatkoivat juhlimista Tampereen yöelämässä, toiset myöhään yöhön, toiset aikaiseen aamuun asti, ennen perjantaiaamupäivän kotiinpaluuta. Takana olivat huikeat, mieleenpainuvat kisapäivät.

Restokisat tarjoavat restonomiopiskelijoille mahtavan tilaisuuden päästä mittelemään tiedoissa ja taidoissa muiden alan opiskelijoiden kanssa. Itse kisailua antoisampaa ja ehkä tärkeämpääkin oli tutustua restonomiopiskelijoihin toisista opinahjoista ja tuntea yhteenkuuluvuutta tämä taitavan ja fiksun restonomiporukan kanssa. Kisat olivat kaikkineen mahtava kokemus, joita ei kannata jättää väliin. Seuraavat kisat järjestetään keväällä 2024 Porissa ja suosittelemme ehdottomasti jokaista, jota tuleviin kisoihin pyydetään mukaan, osallistumaan, edustamaan ja ennen kaikkea pitämään hauskaa!