Eläimen vierailu herättää muistot

Kolme lammasta valkoisessa aitauksessa. Yhdellä lampaalla on päällä maastokuvioinen loimu. Lampaiden vieressä aitauksen ulkopuolella seisoo kaksi henkilöä, jotka ruokkivat leivänpaloja lampaille. Toinen henkilöistä on hieman iäkkäämpi.
Hyllykalliokodin asukkaat pääsivät silittelemään ja ruokkimaan lampaita.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue on selvittänyt kevään 2025 aikana mahdollisuuksia hyödyntää luonto- ja eläinavusteista hoivaa ikäihmisten yhteisöllisessä asumisessa. Niin sanottua Green Care -toimintaa on jo aiemmin hyödynnetty vammaisten palveluissa. Käytäntöä haluttiin nyt laajentaa ikäihmisten palveluihin.

– Olen vuosien varrella nähnyt konkreettisesti eläinten ja luonnon positiiviset vaikutukset ikääntyvien toimintakykyyn. Green Care -toiminta on lähellä sydäntäni ja haluaisin jakaa sitä vanhuksien arkeen. Toivon myös hoitajien työhyvinvoinnin lisääntyvän tämän toiminnan myötä, kehittämissuunnittelija Mervi Koskiniemi kertoo kokeilun lähtökohdista.

Seinäjoen ammattikorkeakoulun hallinnoima Anja Mäntylän rahasto myönsi kokeiluun apurahan tammikuussa 2025. Koskiniemi kertoo apurahan mahdollistaneen Green Care -toiminnan kokeilemisen kolmessa yhteisöllisen asumisen yksikössä Seinäjoella, Peräseinäjoella ja Lapualla. Yhteisöllisissä yksiköissä on vieraillut niin kaneja, kissoja, koiria, lampaita, kuin hevosiakin.

Saatu palaute on ollut erittäin myönteistä. Kokeiluun osallistuneet eteläpohjalaiset Green Care -yrittäjät ovat kertoneet yllättyneensä erityisesti siitä, miten paljon muistoja yksikköön saapuva eläin herättää asukkaissa. Maatilan eläimet ja niiden hoitaminen on ollut monille arkipäivää etenkin lapsuus- ja nuoruusvuosina. Eläinten äärellä on muisteltu menneitä ja jutusteltu muuten vain mukavia.

Etuosassa näkyy kaksi lammasta, molemmat ruskean värisiä. Toisella lampaalla on päällä maastokuvioinen loimu. Lampaat ovat valkoisessa aitauksessa. Taustalla näkyy seisomassa kaksi ihmistä.
Katri-Helena, Teräsniska ja Eini lampaat olivat erittäin kuvauksellisia.

Green Care -toiminta osaksi arkea

Mervi Koskiniemi toivoo, että myös jatkossa yhteisöllisen asumisen ja ympärivuorokautisen palveluasumisen asiakkaille voitaisiin tarjota monipuolisia kokemuksia luonnosta ja eläimistä. Näin voitaisiin parantaa asukkaiden osallisuutta ja elämänlaatua sekä elävöittää heidän arkeaan.

– Tämä vuosi on Green Care toiminnan kehittämisen vuosi hyvinvointialueen ikäihmisten palveluissa. Kehitämme toimintaa yhteistyössä hyvinvointialueen vammaispalvelujen kanssa. Vammaispalvelujen puolella toiminta on jo pidemmällä. Parhaillaan mietimme, miten voimme yhdistää ikäihmisten palveluasumisen, yhteisöllisen asumisen ja vammaispalvelujen osaamisen Green Care toiminnassa sekä millaista yhteistyötä voisimme tehdä, Koskiniemi kuvaa.

Jotta luonto- ja eläinavusteisuus voisi juurtua luontevasti osaksi arkea, se edellyttää myös henkilöstöltä riittävää osaamista. Kevään aikana Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen ikääntyneiden palveluissa ollaan muun muassa kartoitettu hoitajien halukkuutta osallistua Seinäjoen ammattikorkeakoulun järjestämään Green Care -koulutukseen. Tarkoituksen on kouluttaa joka yksiköstä hoitajia Green Care osaajiksi.

Iäkkäämpi henkilö istumassa pihatuolilla. Hänellä on sylissä pieni koira. Koiralla on päällä pinkki toppaliivi. Henkilö silittää koiran päätä ja koiralla on kasvoillaan tyytyväinen ilme.
Lampaiden lisäksi Hyllykalliokodilla vieraana oli myös Kylli-koira.

Teksti: Mervi Lehtola, Seinäjoen ammattikorkeakoulu
Kuvat: Marja Pihlaja, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue