MuoviSampo-muovinkeräyspilottien maakuntakiertue alkoi Soinissa – polypropeenista pantti!

MuoviSampo-muovinkeräyspilotit alkoivat Soinissa. Keräykset jatkuvat Soinissa koko tammikuun ja siirtyvät helmikuuksi Kauhavalle ja maaliskuuksi Kurikkaan. Keräyspisteellä kerätään tällä kertaa kovaa polypropeeni-pakkausmuovia. Polypropeenista saa 0,50 €/kg pantin, jonka voi lunastaa yhteistyö-S-marketista. Lapualainen Mever Oy valmistaa kerätystä muovista jätevaunun sankoja.

Vuosina 2018–2019 Soinissa testattu pakkausmuovin pantillisuuskokeilu MuoviSampo on täällä taas – nyt uudistettuna. Aiemmassa MuoviSampo-kokeilussa oli henkilökuntaa aina keräysaikaan paikalla. Nyt keräystapaa on uudistettu itsepalveluperiaatteella toimivaksi. Näin mahdollistetaan Sammon ympärivuorokautinen aukiolo ja pitkät keräysajat.

Toinen muutos keräyksissä on kerättävän muovin laatu. Aiemmassa kokeilussa kerättiin kaikkea sekamuovia, nyt vain kovaa polypropeenia (PP). Sekamuovin keräys voi olla kuluttajalle helpompaa, mutta sen pantillistaminen olisi kustannussyistä haastavampaa. Yritysmuovit kerätään muovilajeittain ja on havaittu, että tällöin saadaan sekakeräystä laadukkaampaa uusiomateriaalia. Samalla säästetään lajittelukustannuksissa ja hukkakeruun määrä vähenee, sillä kerätään vain uusiointikelpoista muovia. Valmiiksi lajiteltua muovia ei tarvitse kuljettaa ensin lajittelulaitokselle, vaan se voidaan murskata tilan säästämiseksi jo keräyspaikan lähellä. Nyt alkaneissa MuoviSampo-keräyksissä kerätty muovi viedään Lapualle, jossa Mever Oy käyttää materiaalia uusien jätesankojen valmistukseen.

Polypropeeni valittiin kohteeksi, sillä se säilyttää uusioinnissa ominaisuutensa pakkausmuoveista parhaiten. Se on myös suosittu pakkausmateriaali, joten sen kerääminen on määrällisesti mielekästä. Polypropeenin tunnistaa sen materiaalimerkistä, jossa kierrätyskolmion sisällä tai alapuolella lukee 05 ja/tai PP. Keräyksissä kerätään kovaa polypropeenia, mikä tarkoittaa, ettei se ole kalvomaista. Esimerkiksi useat levite-, hillo-, salaattijuusto-, raejuusto-, valmisruoka- ja lihapakkaukset, sekä monien pakkausten korkit ovat kovaa polypropeenia. Keräyksiin pyydetään tuomaan vain puhtaita pakkauksia, joista on irrotettu mahdolliset muovikalvot. Jos pakkaus on likainen, voi sitä koittaa huuhtoa pikaisesti kylmällä vedellä tai pyyhkäistä sitä talouspaperilla. Jos pakkaus jää silti likaiseksi, on se ympäristöystävällisempää polttaa. Kaikilla MuoviSampo kierrätyspisteillä on myös tavallisen sekamuovin keräys, joten samalla pääsee eroon myös muista muoviroskista.

Keräyksissä pantin tallentamiseen käytetään MuoviSampo -sovellusta, jolle voi tehdä tilin osoitteessa muovisampo.fi. Käyttäjäksi rekisteröitynyt voi keräyspisteellä punnita tuomansa polypropeenin ja kirjata sen itsenäisesti sovellukseen. Pantin saa lunastettua alennuksena tuotteista yhteistyöruokakaupoissa näyttämällä sovellusta kassalla. Sovelluksessa myös on tietoa muovinkierrätyksen ympäristövaikutuksista ja tilastotietoa MuoviSammon palautusmääristä.

MuoviSampo kierrätyspisteet löytyvät seuraavista paikoista:

7.1.2022 – 31.1.2022 Soini, Teollisuustie 1, 63800 Soini (Ringin ekopiste)

1.2.2022 – 28.2.2022 Kauhava, Peltopassi 2, 62200 Kauhava (ABC asema)

1.3 – 31.3.22 Kurikka, Asematie 6, 61300 Kurikka (s-market)

Pantin voi lunastaa seuraavista S-marketeista:

7.1.22–30.4.22 S-market Soini, Multiantie 15, 63800 Soini

1.2.22–30.4.22 S-market Kauhava, Peltopassi 2, 62200 Kauhava

1.3.22–30.4.22 S-market Kurikka, Asematie 6, 61300 Kurikka

Muutokset aukioloajoissa on mahdollisia. Keräykset järjestetään yhteistyössä Millespakka Oy:n ja Lakeuden Etapin kanssa osana Seinäjoen ammattikorkeakoulun MuoviSampo -sovellus digitaalinen materiaaliputki kiertotalouden toimijoille -hanketta, joka on saanut Pirkanmaan liiton myöntämänä EAKR -rahoitusta.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Anna Kirveslahti, Seinäjoen ammattikorkeakoulu

puh. 040 830 0388, anna.kirveslahti@seamk.fi