Lasketaan hiilijalanjälki – Pk-yritykset ja tuotteet

#

Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. SeAMK Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Seinäjoki University of Applied Sciences.

Tule maksuttomaan laskentapäivään 5.10.2022 Seinäjoelle

– Opi laskemaan yrityksellesi ja sen tuotteille hiilijalanjälki

 

SeAMKin Ympäristöosaamisen kehittämisellä kohti kestävää teollisuutta -hanke eli lyhyesti “Ytyä teollisuuteen” tarjoaa seuraavaksi kokonaisen matalan kynnyksen maksuttoman laskentapäivän pk-yritysten ja niiden tuotteiden hiilijalanjälkilaskentaan. Tilaisuus järjestetään lähitilaisuutena Seinäjoen Ammattikorkeakoululla osana hiilijalanjälkilaskennan kokonaisuutta. Sen kaksi ensimmäistä osiota on jo pidetty, mutta vielä ehdit mukaan. Ilmoittautumalla saat katsottavaksesi kahden ensimmäisen kerran tallenteet ja materiaalit, joiden avulla kartutat esitietojasi.

Laskentatilaisuuksissa tutustutaan kahteen excelpohjaiseen laskuriin: Y-hiilari ja tässä Ytyä teollisuuteen -hankkeessa kehitettävä uusi tuotteen hiilijalanjälkilaskuri.

 

Hiilijalanjälkilaskenta käytännössä -laskentapäivä 5.10.2022 klo 9.00-14:30

Paikka: Seinäjoen Ammattikorkeakoulu, Frami F, Kampusranta 11, 60320 Seinäjoki

Aika: 5.10.2022 klo 9.00-14:30

Ilmoittautumisaika päättyy: 3.10.2022 klo 16

Huomioithan, että laskentaan tarvittavia tietoja kannattaa kartoittaa ja kerätä yrityksen prosesseista jo ennen varsinaista laskentapäivää. Ohjeita tähän löytyy toisen tilaisuuden materiaalista ja tallenteesta. Jos sinulla ei ole näitä materiaaleja, voit pyytää niitä ilmoittautuessasi tapahtumaan.

Laskentapäivän kulku on seuraavanlainen:

 • Yrityksen hiilijalanjäljen laskeminen, Y-hiilari
 • CASE Lennol, Iina Sopanen, Lennol Oy: Yrityksen hiilijalanjälkilaskennan tulokset ja siitä seuranneet toimenpiteet
 • Maksuton lounas alustavasti 11:15-12:15
 • Tuotteen hiilijalanjäljen laskeminen, E-P:n Pk-teollisuuden oma uusi tuotteiden hiilijalanjälkilaskuri

Laskentaan teitä ohjaa Pasi Junell, Seinäjoen Ammattikorkeakoulu sekä Ari-Pekka Aaltonen, Ilmastoapu Oy. Käytönnön näkökulmia laskentatulosten herättämistä toimenpiteistä meille kertoo jo yrityksensä hiilijalanjälkilaskennan tehnyt Etelä-Pohjalainen pk-yritys: Lennol Oy.

Huom! Räätälöimme parhaillaan ainutlaatuista E-P:n Pk-teollisuuden omaa tuotteiden hiilijalanjälkilaskuria. Se tehdään yhteistyössä paikallisen Ilmastoapu Oy:n kanssa. Pääset tutustumaan ja vaikuttamaan laskuriin tässä tilaisuudessa.

ILMOITTAUDU LASKENTAPÄIVÄÄN TÄSTÄ ->

Ilmoittautuminen ei velvoita sinua tai yritystäsi mihinkään.

 

Ilmoittaudu yhdellä kertaa koko tapahtumasarjaan

Ilmoittautumalla saat kalenterimerkinnät sähköpostiisi yhdellä kertaa sekä laskentapäivään, että sen perään järjestettäviin laskentaklinikoihin, joissa tuetaan laskennan edistymistä. Ilmoittautuminen ei kuitenkaan velvoita sinua tai yritystäsi mihinkään, eikä mitään osallistumispakkoa toki ole. Yrityksestä voi ilmoittautua mukaan useampi henkilö.

Tapahtumat ja laskurit ovat osallistujille maksuttomia.

 

Laskentaklinikat tukevat laskennan edistymistä:

 • 26.10.2022, 9.00-11.00 Laskentaklinikka: Yrityksen hiilijalanjälki – Etätilaisuus
  • Käydään läpi mm. laskennasta heränneitä kysymyksiä
  • Tämän tilaisuuden järjestää CircEPOs -hanke
 • 1.11.2022, 9.00-11.00, Laskentaklinikka: Tuotteen hiilijalanjälki – Etätilaisuus
  • Käydään läpi mm. laskennasta heränneitä kysymyksiä

 

Menneet tapahtumat

Menneissä tilaisuuksissa on käsitelty mm. sitä miksi päästöjen kartoittaminen on jo kilpailukyvyn ja yrityksen elinvoimaisuuden näkökulmasta entistä oleellisempaa. Toimitusketjun myötä suurten yritysten toimet valuvat yllättävänkin nopeasti ketjussa alaspäin koskemaan myös pk-yrityksiä. Asiakasodotukset kasvavat joka portaassa niin teollisuudessa kuin kuluttajarajapinnassakin. Lisäksi aiemmissa tilaisuuksissa on käyty läpi sitä, millaisia esitietoja kannattaa jo selvittää ennen laskentapäivää, että laskennan aloittaminen olisi mahdollisimman helppoa.

Olemme haastatelleet isompia konserniyrityksiä ja haastatteluissa nousee selvästi esiin ympäristöosaamisen kehittämistarve läpi koko hankintaketjun, kun jatkossa päästökertymät raportoidaan yhä tarkemmin. Tämä edellyttää sitä, että hankintaketjun jokaisen lenkin on tunnettava entistä paremmin omat materiaalivirtansa ja päästövaikutuksensa. Pk-yrityksen kyky raportoida näitä, voi olla jatkossa yksi kilpailutekijä. Siksi haluamme mahdollistaa hiilijalanjälkilaskentaan perehtymisen jokaiselle teolliselle Pk-yritykselle alueellamme. Vankemmilla tiedoilla yritys voi jatkossa päättää, mikä on kullekin sopiva laskennan tarkkuus ja toteutustapa päästöjen kartoittamiseksi asiakasodotusten muuttuessa.

Maksuton koulutuskokonaisuus on suunnattu E-P:n teollisuuden parissa toimiville yrityksille, mutta mukaan ovat tervetulleita kaikki alueen Pk-yritykset. Tuotteen hiilijalanjälkilaskentaosuus palvelee erityisesti suunnittelua ja valmistavaa teollisuutta. Yrityksen hiilijalanjälkilaskenta sopii laajemmin kaikille eteläpohjalaisyrityksille. Kyseessä on SeAMKin kertaluonteinen kokonaisuus osana hankkeita Ytyä teollisuuteen ja CircEPOs -kiertotalouden osaamisalusta. 

Menneiden tapahtumien aiheet:

 • 6.9.2022 klo 9.00-11.00: Hiilijalanjälki nyt ja tulevaisuudessa? – Etätilaisuus
  • Puhujina: Aki Finer, Motiva ja Helena Soimakallio, Teknologiateollisuus, Kaarina Saramäki, ESG Lead, OP Ryhmä sekä Laura Könönen ja Heli Hietala Seinäjoen Ammattikorkeakoulu
 • 13.9.2022 klo 9.00-11.00: Hiilijalanjälkilaskentaan valmistautuminen – Etätilaisuus
  • Puhujia teollisuudesta, aiheena mm. muuttuneet asiakasodotukset. SeAMKin johdatus käytännön laskentaan. Laskennan edellyttämän tiedonkeruun käynnistäminen.

 

Lisää YTYÄ ja kestävää kilpailukykyä Etelä-Pohjanmaan teollisuuteen ja sen tekijöille. Klikkaa logoa ja siirry verkkosivulle lukemaan lisää:

Ytyä teollisuuteen logoteksti

LinkedIn linkki
Siirry LinkeIn
facebooklogo
Siirry FB