Monipuoliset kasvisruokavaliot

Ruoka-annos

Erilaiset kasvisruokavaliot puhuttavat tänä päivänä ruokapalvelualan osaajia työssään. OSMO -hankkeessa toteutettiin helmi-maaliskuussa 2023 kaksi koulutusiltapäivää, jotka tarjosivat alan toimijoille mahdollisuuden vahvistaa osaamista aiheen parissa. Kouluttajana toimi Sedun ravintola- ja cateringalan lehtori Teija Pollari.

Ensimmäisen koulutusiltapäivän aiheena oli erilaiset kasvispainotteiset ruokavaliot ja niihin liittyvät ravitsemukselliset haasteet. ”Usein kuulee puhuttavan vain yleisesti kasvisruokavaliosta. Halusin tuoda koulutuksessa esiin, että jo puhekielessä olisi hyvä käyttää tarkempia ilmauksia ja kysymyksiä; kuten millainen on sinun keittiösi kasvisruoka? Lakto-ovovegetaarinen vaiko vegaaninen? Asiakkaan kannalta olisi tärkeää, että puhuttaisiin oikeilla termeillä”, kuvasi Pollari koulutuksen teemaa.

Erilaisten kasvisruokavalioiden ravitsemukselliset haasteet on Pollarin mukaan helppo taklata hyvällä suunnittelulla, joka vaatii kuitenkin perehtyneisyyttä kasviproteiinivaihtoehtoihin. Erilaisia kasviproteiineja on tullut markkinoille viime vuosina paljon ja ilahduttavasti elintarviketeollisuus on laajentanut kysynnän lisääntyessä pakkauskokoja myös ammattikäyttöön sopiviksi. Pollari nosti esille esimerkiksi ravintorikkaan kvinoan ja sen monipuoliset käyttömahdollisuudet. Kvinoa sisältää runsaasti proteiinia ja ravintokuitua, ja on luontaisesti gluteeniton, mikä monipuolistaa sen käytön myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavien keskuudessa.

Toisena koulutusiltapäivänä paneuduttiin tarkemmin vegaaniseen ruokavalioon ja valmistettiin siihen liittyviä ruokalajeja, kuten annoksia 3D –printatusta lihankorvikkeesta. Koulutuksessa käytetty, burgeripihviä muistuttava tuote, oli valmistettu soija- ja herneproteiinista. Paitsi ulkonäöltään, tuote oli myös koostumukseltaan lihan kaltainen ja osallistujat totesivat yhteen ääneen, että suutuntuma oli hyvinkin lihaan verrattava.

Teija Pollarin vahva kokemus sekä innostuneisuus monipuolisten kasviproteiinien käyttöön tarjosi osallistujille varmasti runsaasti eväitä oman työn kehittämiseen työpaikoilla. Koulutuksessa mukana olleet Valion henkilöstöravintolan kokit Laura Ahonen ja Satu Haapala totesivatkin seuraavaa: ”Olemme odottaneet juuri tämäntyyppistä täsmäkoulutusta, johon on helppo osallistua ja jonka avulla saa päivitettyä tietoja ajankohtaisista aiheista. Koulutus oli todella innostava ja pisti miettimään asioita uudella tavalla. Oli mukava kokeilla uusia reseptejä ja todeta, kuinka maukasta ja ravitsevaa kasvisruoka on.”

Vilma Mäkilä
projektityöntekijä

Blogi on osa Osallistujalähtöinen moniammatillinen koulutuspolku – OSMO-hanketta, jota rahoittaa Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Anne-Mari Latvala I p. 040 830 2007 I anne-mari.latvala@seamk.fi ja
Projektiasiantuntija Minna Luomanen I p. 040 868 0735 I minna.luomanen@sedu.fi

Hankkeen verkkosivut: Osallistujalähtöinen moniammatillinen koulutuspolku – OSMO – SeAMK Projektit.