Kansainvälinen harjoittelu Schneider Electricillä vahvisti Aleksi Pullisen kysyntää työmarkkinoilla

Opiskelija nojaa kaiteeseen pihalla.
Aleksi Pullinen työllistyi valmistuttuaan Valmet Automotiven autotehtaalle Uuteenkaupunkiin. Hän uskoo, että rekrytoinnissa painoi kokemus arvostetusta kansainvälisestä yrityksestä.

Opiskelijoille hyvät työharjoittelupaikat ja -kokemukset ovat kullanarvoisia. Hyvin tehty työ ylläpitää suhteita ja avaa uusia mahdollisuuksia, mutta toisinaan uusien väylien avautumiseksi tarvitaan myös sopiva annos sattumaa.

SeAMKilaisille tekniikan alan opiskelijoille hieno harjoittelumahdollisuus globaalissa suuryrityksessä syntyi kahden suodenniemeläisen kohdatessa vuonna 2016. Automaatiotekniikan opiskelija Aleksi Pullinen suoritti kaksoistutkintoaan SeAMKin kumppanikorkeakoulussa Saksan Aschaffenburgissa. Äidiltään Pullinen kuuli tämän ikäkausikaveri Matti Halisevasta, joka asuu samalla suunnalla ja työskentelee ranskalaisen teknologiakonserni Schneider Electricin palveluksessa.

Näin suodenniemeläislähtöisille miehille järjestyi tapaaminen.

”Olin kuullut että Aschaffenburgin Fachhochschulessa on suomalaisia vaihto-opiskelijoita ja että yksi on Aleksi, joka on syntynyt Suodenniemellä kuten itsekin. Siinä vaiheessa olin asunut Aschaffenburgissa jo runsaat kolme vuotta ja kun sain tietää, että yksi on samalta kylältä, halusin toki tavata”, Marketing Project Managerina toimiva Haliseva kertoo.

Haliseva esitteli Pulliselle yli 25 miljardin liikevaihdolla ja 150 000 työntekijän voimin toimivaa konsernia ja kertoi, että harjoittelijoille olisi tarvetta. Niin Pullinen ja kaksi hänen opiskelukaveriaan aloittivat Schneider Electricin tulevaisuusautomaation parissa työskentelevässä tiimissä.

”Matti teki todella ison työn meidän harjoittelijoiden eteen. Hän lainasi yhdessä vaiheessa autoakin harjoittelijoille, kun eivät olisi muuten päässeet kulkemaan”, Aleksi Pullinen kiittää.

Kansainvälinen ympäristö ja vastuulliset tehtävät kehittivät

Pulliselle harjoitteluaika antoi paljon ja on vaikuttanut myönteisesti myös urakehitykseen. Kansainvälinen työskentely-ympäristö kehitti monella tavalla.

”Se oli silmiä avaava kokemus. Toimistolla oli noin 400 henkilöä ja oliko 25 eri kansallisuutta. Avokonttorissa oli hauska seurata eri kulttuurien eroja. Työkielenä oli englanti, ja kun harjoittelun jälkeen piti pitää jotain esitelmää suomeksi niin tuntui, että se olisi ollut helpompi pitää englanniksi.”

Pullinen kiittää, että harjoittelijan statuksestaan huolimatta he saivat vastuuta ja mielenkiintoisia työtehtäviä.

”Ihan oikeita hommia pääsimme tekemään. Aika paljon tein kilpailija-analyysejä, ja kun oli rakentumassa omia arkkitehtuureja tulevaisuuden automaatiosta niin tein niiden testausta. Matin pomon kanssa tehtiin diili, että tehdään tavoitteet ja katsotaan harjoittelun loppupuolella, miten niihin on päässyt.”

Matti Haliseva puolestaan kiittää harjoittelijoita motivaatiostaan, oppimishalukkuudestaan ja osaamisestaan. SeAMKista harjoittelijoita on Aleksin, Jannen ja Juhon jälkeen ollut yli 20.

”Kaikki meille harjoitteluun ja näistä useat sittemmin päättötyötänsä tekemään tulleet vaihto-opiskelijat ovat olleet ensiluokkaisia persoonia. Meillä on kokemusta useista kansallisuuksista ja jokaisessa tiimissä, jossa on ollut suomalaisia harjoittelijoita sekä päättötyön tekijöitä heitä arvostetaan todella paljon”, Haliseva kertoo ja jatkaa.

”BSc eli AMK-insinöörin tasoksi SeAMK on osoittanut tuottavansa vahvasti motivoituneita ja nopeasti oppivia hienoja insinöörin alkuja. Suurimmalla osalla ei ole mitään kokemusta koneturvallisuuden saralta aiemmin, mutta koska itse toimin ainoastaan koneturvatuotteiden kanssa, kaikilla, jotka tulevat harjoitteluun tai tekemään lopputyötään minulle tai meidän tiimillemme, koneturva on lähes kaikki kaikessa ja lyhyessä ajassa kaikki ovat olleet melkein asiantuntijatasolla. Lähes 75 prosenttia pakollisen harjoittelun suorittaneista on palannut takaisin tekemään lopputyönsä. Ja lähes kaikki lopputyön tekijät halusivat myös vapaaehtoiseen harjoitteluun, mikä on toisaalta osoitus opiskelijoidenne kunnianhimosta, toisaalta ehkä myös osoitus Schneider Electric Automation GmbH:n ammattitaitosuuden tasosta.

Mielenkiintoinen työ autotehtaan muutoksenhallinnassa

Valmistuttuaan vuoden 2017 alkupuolella Aleksi Pullinen työllistyi Valmet Automotiven autotehtaalle Uuteenkaupunkiin. Kansainväliset opinnot ja harjoittelu olivat eduiksi tullessaan valituksi, hän uskoo.

”Autotehtaalla oli itävaltalainen pomo haastattelemassa. Kun näki että olin ollut Saksassa niin teki vaikutuksen.”

Uudessakaupungissa Pullinen työskentelee pitkälle automatisoidun autotehtaan muutoshallinnassa.

”Mitä muutoksia tuotteeseen tulee niin ne perusteineen tulevat meidän kautta. Meidän vastuulla on, että autoihin tulevat juuri oikeat osat ja sen tiedon läpivienti tuotantolinjalle. Toimenkuva on aika iso.

Kiinnostaako harjoittelu Schneider Electricillä Saksassa? Matti Haliseva vastaa:

”Hyville henkilöille mahdollisuudet ovat korkeat. Otamme erittäin mielellämme harjoitteluun opiskelijoita, jotka ovat olleet vaihdossa jossakin Euroopassa. Mutta emme toki rajoita harjoittelijakandidaatteja vaihto-oppilaisiin, vaihto-oppilaisuus vain on yksi erinomainen osoitus avoimuudesta, sosiaalisuudesta ja kunnianhimosta, kun uskaltaa lähteä opiskelemaan vieraaseen ympäristöön ja erilaiseen koulutuskulttuuriin kuin mikä Suomessa on vallalla.

Otamme mielellämme uusia harjoittelijoita sekä saksalaisen jaksojaon mukaisesti helmikuun ja elokuun alussa, että suomalaisen jaksojaon mukaisesti minkä hyvänsä jakson päätyttyä. Meille voi hakea ihan lähettämällä sähköpostissa minulle hyvän englanninkielisen hakemuksen. Paino siinä, mitä haluat tulevaisuudessa tehdä ja mitkä ovat vahvuutesi, heikkoutesi ja intohimosi, sekä CV:n sähköpostiosoitteeseen  matti.haliseva@schneider-electric.com .