Länsi-Suomen Eurooppa-toimisto – tärkeä linkki EU-tietoon ja rahoitusohjelmiin | SeAMK

Länsi-Suomen Eurooppa-toimisto – tärkeä linkki EU-tietoon ja rahoitusohjelmiin

kategoria: Yrityksille
Viisi ihmistä pukeutuneena valkoisiin suojatakkeihin ja päähineisiin seisoo elintarvikelaboratoriossa.
WFEO:n henkilökunta tutustui vierailullaan myös SeAMKin laboratorioihin ja TKI-toimintaan.

Länsi-Suomen Eurooppa-toimisto (West Finland European Office, WFEO) on Etelä-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Pohjanmaan ja Satakunnan maakuntien liittojen ylläpitämä yhteinen aluetoimisto Brysselissä. WFEO on maakuntiensa EU-edunvalvontatoimisto, jonka toiminta aloitettiin jo Suomen liittymisvuonna 1995. Eurooppa-toimiston tehtävänä on toimia maakuntiensa parhaaksi tarjoamalla suora yhteys Brysseliin ja EU-instituutioihin.

WFEO:n henkilökunta – vs. johtaja Hannu Koponen, EU-asiantuntija Anniina Palmu ja viestinnän harjoittelija Katriina Nousiainen – vieraili viime viikolla Seinäjoella ja SeAMKissa. Vierailun painopisteenä oli uudelle rahoitusohjelmakaudelle valmistellun rahoitusohjelmaoppaan esittely.

Etelä-Pohjanmaan liiton tiloissa esitelty rahoitusohjelmaopas kattaa vuodet 2021–2027. Oppaaseen on koottu rahoitusvaihtoehtoja, jotka ovat WFEO:n maakunnille ja toimijoille tärkeitä.

”Rahoitusohjelmien valmistelu on vielä kesken, mutta halusimme tässä vaiheessa tuoda rahoitusohjelmaoppaan maakuntakierrokselle esiteltäväksi ja kommentoitavaksi. Opas on tarkoitus julkaista huhtikuun lopussa”, Hannu Koponen kertoo.

Koposen mukaan alueiden EU-toimijoille on eduksi saada tietoa ja tutustua uusiin rahoitusohjelmiin varhaisessa vaiheessa.

”Mitä nopeammin toimijat lähtevät miettimään niitä mahdollisuuksia, sen parempi. Aikaisessa vaiheessa on mahdollista jopa myös hieman vaikuttamaan sinne työohjelmiin eli niihin sisältöihin. Mutta ennen kaikkea aikaisessa vaiheessa pystyy valmistautumaan hakuihin, on aikaa miettiä mikä se oma tulokulma on ja ehkä myös samalla katsella uusia instrumentteja.”

Koponen kertoo esimerkkinä EU:n uusista rahoitusohjelmista sisämarkkinaohjelman, joka pitää sisällään myös SeAMKille tärkeän ruokaturvallisuuden teeman.

WFEO:n toiminnan keskiössä ovat edunvalvonta, toimeksiannot ja hanketuki sekä tiedotus. Koponen ja SeAMKin kansainvälisen TKI-toiminnan asiantuntija Anne-Maria Mäkelä kehottavat kiinnostuneita tilaamaan WFEO:n tiedotuspalvelun uutiset. Teemoittain jaetut uutiset kertovat tuoreeltaan ohjelmien valmistelusta, uusista avauksista ja hauista sekä tapahtumista.

”Se ei tokikaan ole ainoa kanava saada EU-tietoa, mutta olemme suunnanneet sen meidän alueemme EU-toimijoille”, Koponen suosittelee.

Lisätietoja:

Anne-Maria Mäkelä
Asiantuntija, kansainvälinen TKI
SeAMK
+358 40 830 0325
anne-maria.makela@seamk.fi