Sairaanhoitajaopiskelijat tekivät opetusviedon lapsille oikeaoppisesta käsienpesusta, niistämisestä ja yskimisestä | SeAMK

Sairaanhoitajaopiskelijat tekivät opetusviedon lapsille oikeaoppisesta käsienpesusta, niistämisestä ja yskimisestä

kategoria: Hakijalle

Koronapandemian vuoksi etäopetuksessa olleet alakouluikäiset ja päiväkodeista kotihoidossa olleet lapset ovat suurelta osin palanneet kouluihin ja hoitoon.

Hygieniasta huolehtiminen on nyt entistäkin tärkeämpää. Tästä syystä Seinäjoen ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopiskelijoiden Msh18b -ryhmä innostui tekemään Projektitoiminnan perusteet -kurssin harjoittelun projektityönä opetusvideon oikeaoppisesta käsienpesusta, niistämisestä ja yskimisestä 0-2-luokkalaisille ja päiväkoti-ikäisille lapsille.

Msh18b -ryhmän opiskelijat ovat kolmannen vuoden monimuoto-opiskelijoita. Ryhmä on suunnitellut ja tuottanut opetusvideon ohjaajanaan projektiopettaja Anita Keski-Hirvi. Alun perin ryhmän projektisuunnitelmana oli yleisötapahtuma, mutta koronatilanne muutti suunnitelmat. Video on jaettu projektin sidosryhmille – muutamille Etelä-Pohjanmaan alueella toimiville päiväkodeille ja kouluille – juuri ennen lähiopetuksen uudelleen alkamista.

Opetusvideon tarkoituksena on opettaa lapsille, kuinka toimia näissä kyseisissä tilanteissa. Opetusvideon kohderyhmän ikä huomioiden siitä on tehty lapsenmielinen ja hauska. Sairaanhoitajaopiskelijoiden tuottaman opetusvideon toivotaan edistävän lasten terveenä pysymistä ja ehkäisevän joka syksyistä ja keväistä tautikierrettä. Tällä suojellaan myös aikuisia erilaisilta tartunnoilta.

Lasten keskuudessa erilaiset taudit leviävät helposti lasten yskiessä toisiaan päin tai niistämällä omaan hihaan tai käteen, jolloin bakteerit ja virukset helposti siirtyvät leluihin tai muihin kosketuspintoihin. Lapset leikkivät myös hyvin lähellä toisiaan ja leikkeihin kuuluu halailua sekä kädestä pitämistä. Hyvä käsihygienia oikeilla yskimis- ja niistämistavoilla torjuu ja ennaltaehkäisee virus- ja bakteeritartuntoja. Ohjeista on siis hyötyä yleisesti kaikenlaisia tarttuvia tauteja vastaan.

Video toimii opetusmateriaalina myös esimerkiksi syksyisin, kun päivähoito ja koulut alkavat. Silloin on hyvä niin lasten kuin aikuistenkin kerrata käsienpesut ja muut oikeat toimintatavat infektioiden ehkäisemiseksi. Videon näet tästä alta:

Tekijöiden puolesta: Johanna Aro-Koivisto ja Henna Kannisto