SeAMKista valmistui ensimmäinen kulttuurituottaja (ylempi AMK)

Lahja Varila artikkelikuva

SeAMKin ensimmäiseksi kulttuurituottajaksi (ylempi AMK) valmistui tänään Lahja Varila. Kulttuurituottajan ylempi amk -koulutus käynnistyi SeAMKissa syksyllä 2017.

Kulttuurituottamisen lisäksi paikallishistoria ja kehittäminen kiinnostavat tänään kulttuurituottajaksi (ylempi AMK) valmistunutta Lahja Varilaa, joka päätti suorittaa kulttuurituottaja yamk -opinnot tehokkaasti. Hän oli kevään aikana opintovapaalla työstään kolme kuukautta, tehden tuolloin loput opinnot ja opinnäytetyön valmiiksi.

– Sain sen, mitä tavoittelin, eli suoritin ylemmän amk-tutkinnon ja lisäksi kaipaamaani lisätietoa ja vahvistusta sille mitä jo elämässäni olen kulttuurituotannon alalla tehnyt. Sain myös lisää tietoa ja oppia suunnitelmiini, mitä jatkossa tulen tekemään alalla, kertoo Lahja Varila.

Opinnäytetyössään Varila yhdisti kulttuurimatkailuun liittyviä ideoita ja tietopohjaa Perhon luontomatkailuun ja alueen historiaan. Alueen luonto, erämaat ja retkeilyreitit luovat vetovoimaa matkailulle, mutta palvelutarjontaa lisäämällä voidaan luontomatkailua kehittää entisestään. Opinnäytetyön yhtenä tavoitteena oli saada kehittämistä ohjaava työkalu Perhon kunnalle.

– Koulutus toi laajempaa näkemystä siihen, miten tuottaa kulttuuria uusilla tavoilla. Näin sellaisetkin kohderyhmät, jotka eivät kulttuuritapahtumia ja -perintöä arvosta tärkeänä elämässä, pääsevät osallisiksi huomaamattaan ja toteavat sen rikastuttavan elämää, esimerkiksi luontoon sijoitetut tapahtumat retkien yhteyteen jne. Koulutus antoi liiketoiminnallista näkemystä lisää kulttuurituottamiseen ja johtamisen osaamista, pohtii Varila.

Kulttuurituottajan ylemmissä amk-opinnoissa perehdytään asiakkaille suunnattaviin palvelu- ja elämystuotteisiin sekä vahvistetaan liiketoimintaosaamista. Toiminnan johtaminen ja kehittäminen kulttuurialalla sekä ennakointi muodostavat osan koulutuksesta. Koulutuksen kesto on työn ohessa noin 1,5 vuotta eli 60 opintopistettä.

-Kannattaa lähteä opiskelemaan alaa, jos haluaa olla mukana kehittämässä ja johtamassa yhteiskunnassa kulttuurin arvostusta ja ihmisten henkistä hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä, kannustaa Varila.

 

Lisätiedot

Lahja Varila, p. 040 835 9108