SeAMKin opiskelijakunta SAMO panostaa opiskelijoiden hyvinvointiin erilaisilla liikuntakokeiluilla

kategoria: Hakijalle, Yleinen

Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta SAMO on perustamisvuodestaan 1996 lähtien panostanut opiskelijaliikuntaan muun muassa erilaisten joukkuelajien ja turnausten muodossa. Alussa tarjonta keskittyi erilaisten liikuntalajien tarjoamiseen ja pelivuorojen järjestämiseen, mutta vuosien saatossa kokonaisvaltaisempi hyvinvointi on tullut mukaan kuvioihin yhteistyön tiivistyessä SeAMKin hyvinvointitiimin kanssa.

– Viestimme aktiivisesti tarjonnasta ja houkuttelemme opiskelijoita mukaan matalan kynnyksen tapahtumiin. Yleensä tilaa on kaikille halukkaille, mutta joskus on rajoituksia osallistujamäärissä, kertoo SAMOn toiminnanjohtaja Jani Erkkonen.

Korona-aika pakotti useat liikuntaharrastukset tauolle, ja SAMOssakin jouduttiin miettimään uusia tapoja tukea opiskelijoiden liikkumista. Erkkonen kertoo, että tässä vaiheessa päätettiin siirtyä ulos ja keksiä sellaista yhdessä tekemistä, jossa pystyi säilyttämään turvavälit. Siitä hän on iloinen, että tämän vuoden keväästä alkaen on pystytty taas liikkumaan ja harrastamaan sekä olemaan yhdessä melko normaalisti.

Hankkeessa kehitettiin ja kokeiltiin monia asioita

Vuosina 2014–2021 toteutetussa SAMO Sports -hankkeessa SAMOn oma liikuntasihteeri suunnitteli ja järjesti erilaisia tapahtumia, turnauksia, tempauksia ja ohjattua liikuntaa sekä hankki ergonomiaa parantavia välineitä, kuten istumapalloja sekä opiskelijoille että henkilökunnalle. Hankkeen päätyttyä kehitetyt palvelut ja tarjonta on pääosin saatu säilytettyä. Hankkeen kenties näkyvin tuotos on SeAMKin ja Seinäjoen kaupungin kanssa rakennettu ulkokuntosali SeAMK Kampuksen päärakennuksen vieressä. Ulkokuntosali on myös kaupunkilaisten käytössä vuorokauden ympäri.

– Tärkein hankkeesta säilynyt asia on koko kampuksen yhteinen, hyvinvointia korostava asenne ja henki, joka mahdollistaa kokonaisvaltaisten hyvinvointipalvelujen kehittämisen ja tarjoamisen myös tulevaisuudessa, Erkkonen toteaa.

Kaksi henkilöä kuntoilevat ulkokuntosalilla.
Vuonna 2020 valmistunut SeAMKin ulkokuntosali on kannustanut seinäjokelaisia opiskelijoita ja kaupunkilaisia liikkumaan aktiivisesti.

Hengästyttävä lajivalikoima tarjoaa jokaiselle jotain

SeAMKin omista tiloista löytyy kuntosali sekä liikuntatila, jossa järjestetään arkipäivisin ohjattua liikuntaa. Tällä hetkellä tarjolla on joogaa, zumbaa, corea ja HIITtiä. Läheisessä Seinäjoki Areenassa pyörivät säännölliset pelivuorot salibandyssä, lentopallossa, futsalissa ja sulkapallossa. Lisäksi marraskuussa järjestetään futsalturnaus ja joulukuussa ovat tulossa Olympialaiset, jotka toteutetaan yhteistyössä PLU:n eli Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry:n kanssa.

– Toimimme tiiviissä yhteistyössä erilaisten liikuntajärjestöjen, hyvinvointiosaajien ja urheiluseurojen kanssa. Ilman heidän osaavia vetäjiä, ideoita ja organisointitaitoja olisi moni tapahtuma ja tempaus jäänyt toteuttamatta, Erkkonen kiittelee.

Urheiluseurojen ja muiden hyvinvointiosaajien avustuksella kokeiltavien lajien valikoima on todella laaja: kin-ball, amerikkalainen jalkapallo, potkunyrkkeily, padel, keilaus, taiji, jooga, frisbeegolf, paint ball, ratsastus, vesijumppa, retkiluistelu, zumba, core, HIIT, futsal, salibandy, lentopallo, sulkapallo. Uusia lajeja otetaan kokeiltaviksi myös opiskelijoiden toiveiden perusteella.

Uusimpana aluevaltauksena on SeAMK Kirjaston kanssa yhteistyössä toteutettu liikuntavälineiden ja pelien lainauspiste, josta SeAMK Kirjaston kirjastokortilla voi lainata käyttöönsä muun muassa kahvakuulia, koripalloja, jalkapalloja, käsipainoja, kuntopalloja, frisbeegolf-kiekkoja, mölkkypelejä ja jopa lumikenkiä.

Kuvakollaasi salibandypelistä.
Kuvat: Jaakko Viljanen

Kokonaisvaltainen hyvinvointi auttaa jaksamaan

Kehon huollon ja terveyden lisäksi SAMO kantaa huolta myös opiskelijoiden henkisestä hyvinvoinnista. SAMO järjestää säännöllisesti vähintään kerran kuukaudessa Hangout-iltoja. Illat ovat matalan kynnyksen tapahtumia, joissa on ajankohtaan sopivia erilaisia teemoja, kuten lautapelit, haalarimerkkien ompeleminen ja piparien leipominen. Yhteistyö SeAMKin korkeakoulupastorin, korkeakoulukuraattorin ja opintopsykologin kanssa on nykyään tiivistä, ja kuukausittain tavataan ja suunnitellaan uusia juttuja.

Yhdessä on järjestetty muun muassa perheellisten opiskelijoiden viikonloppuleiri sekä erityinen Hyvinvointiviikko, jonka aikana oli erilaisia luentoja ja muita aktiviteetteja. Lähitulevaisuudessa järjestetään terapeuttinen savenvalantatyöpaja sekä huovutustyöpaja, jossa tehdään vanhan ajan joulukoristeita. Näitä voidaan ripustaa vaikkapa joen ylittävän kävelysillan joulukuusiin lähempänä joulua.

Lisäksi SeAMKin hyvinvointitiimi eli korkeakoulupastori Aila Jaakkola, korkeakoulukurattori Karoliina Karesola ja opintopsykologi Anne-Mari Maunumaa järjestävät muun muassa luonto- ja patikkaretkiä, hiljentymispolkuja, tarinatuokioita, opiskelijailtoja, kokkausiltoja ja koirakävelyitä. Kolmikolla on ensiarvoisen tärkeä rooli opiskelijoiden psyykkisen hyvinvoinnin ja voimavarojen tukemisessa ja opiskelukyvyn edistämisessä. He antavat tukea sekä ohjausta ja neuvontaa erilaisissa elämään, arkeen, ihmissuhteisiin, kriiseihin tai opintoihin liittyvissä tilanteissa.

Kuvakollaasissa ruokakattiloita hellalla, ihmisiä nuotion ympärillä, kesäinen järvimaisena, patikoijia metsässä.
Kuvat: Aila Jaakkola

Lue myös nämä:

Liikuntavälineitä voi nyt lainata SeAMK Kirjastosta | SeAMK.fi

Opiskelijoille liikuntaa yhteistyöllä – Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry | plu.fi

Ulkokuntosali liikuttaa opiskelijoita Seinäjoella | Liikkuva opiskelu

Seinäjoen ja Jyväskylän ammattikorkeakoulut kehittävät opiskelijahyvinvointia yhdessä opiskelijoiden kanssa | SeAMK.fi

Opiskelijoiden hyvinvoinnin tukeminen SeAMKissa | SeAMK.fi