Kehittämistyökalut yrityksille ja muille organisaatioille

Työkaluja ja oppaita yrityksen kasvattamiseen, kehittämiseen ja kansainvälistymiseen

  • Askeleita kiertotalouden edistämiseen Etelä-Pohjanmaalla

    Tämä selvitys keskittyy tuottamaan tietoa siitä, miten aluetoimijat (mm. kuntatoimijat, koulutus- ja tutkimusorganisaatiot,
    yrityspalvelu- ja edunvalvontatoimijat) Etelä-Pohjanmaalla voivat tukea ja vauhdittaa yrityksiä ottamaan käyttöön
    kiertotalouden liiketoimintamalleja. Selvityksessä on keskitytty esittämään melko matalan kynnyksen suosituksia ja askeleita,
    joita alueen toimijoiden on mahdollista integroida omaan työhönsä ilman liian suuria lisäresurssivaatimuksia.

    Tutustu Askeleita kiertotalouden edistämiseen Etelä-Pohjanmaalla -selvitykseen 

  • Työkaluja kansainvälisen opiskelijan tai osaajan rekrytointiin

    Työkaluja yrityksen kansainvälisiin asioihin, kuten kansainvälisen opiskelijan tai osaajan rekrytointiin.

    Lue lisää!

  • Kohti parempaa digiosaamista -opas-työkirja DIKO 2023

    Kohti parempaa digiosaamista -opas-työkirja yritysten konkariosaajien digitaitojen kehittämiseen ja johtamiseen on työkalu digiosaamisen kehittämiseen yrityksessä, jossa on konkariosaajia yrittäjinä, esihenkilöinä tai työntekijöinä.

    Tutustu opas-työkirjaan täällä »(Opens in a new window

  • Ihana digi! Yrittäjän digikäsikirja 2023

    Ihana digi! Yrittäjän digikäsikirja on pk-yrittäjän digitaitojen starttipaketti. Käsikirjan tarkoituksena on avata kevään 2023 digimaailman tilanteeseen ja havaintoihin perustuen digin peruskäsitteitä sekä innostaa ja rohkaista aloittelevaa digitaitajaa digitaalisten laitteiden ja palvelujen käyttöön.

    Tutustu käsikirjaan täällä »(Opens in a new window

  • Hallitustyöskentely kasvun avaimena
  • Puutuotealan kasvun ja kansainvälistymisen opas

    Oppaan avulla puutuotealan yrittäjiä halutaan rohkaista miettimään mitä kasvu ja kansainvälistyminen oman yrityksen kohdalla voisi merkitä, mitä se vaatisi ja kuinka sen voisi toteuttaa.

    Yrityksen kasvattaminen vaatii tuekseen markkinointia. Markkinointiosaaminen vaikuttaa myös suoraan yrityksen menestymiseen, oli kyse sitten kotimaan tai ulkomaan markkinoista. Kun markkinoinnin perusasiat ovat kunnossa, asiakkaat ja yritys löytävät toisensa helpommin. Tässä oppaassa on esimerkkejä puutuotealan yritysten onnistuneesta markkinoinnista sekä vinkkejä siihen, mistä löytyy lisätietoa aiheesta.

    Tutustu oppaaseen »

    Katso opasvideo Youtubessa »

  • Markkinoinnin kehittäminen pk-yrityksessä

    Kasvua markkinaorientaatiolla ja markkinointikyvykkyydellä -työkalu on tarkoitettu pk-yritysten markkinaorientaation tunnistamiseksi sekä kehittämiseksi ja sitä kautta kasvun aikaansaamiseksi. Työkalussa keskiössä ovat erilaiset tylöpajat, joissa syvennytään esimerkiksi markkinointiin, asiakassuhteiden hallintaan ja brändiosaamiseen. Työkalua voivat hyödyntää sekä asiantuntijat että yritykset itse.

    Työkalu on kehitetty osana Kilpailuetua liiketoiminnan omistajanvaihdoksilla ja markkinaorientaatiolla -hanketta, joka on saanut rahoitusta Keski-Suomen ELY-keskuksen kautta Manner-Suomen ESR-ohjelmasta.

    Lataa markkinaorientaation työkalu »

  • Pienyrittäjän digitutor: itseopiskelupaketti pieniin digiaskeliin

    Pienyrityksen toiminnassa pienikin digiloikka voi saada suuria tuloksia aikaan. DigiPortaille olemme koonneet juuri pienyrittäjien arkea helpottavia vinkkejä ja ohjeita digitalisaation maailmasta.

    Digitutor-työkalu »

  • Vertti - yhteistyösuhteiden suorituskykymittaristo

    Yritysten väliset yhteistyöverkostot ovat tärkeä osa yritysten strategisia ansaintamalleja. Ne luovat yritykselle kilpailuetua silloin, kun ne toimivat tehokkaasti, niin tuotannollisesti kuin taloudellisesti. Yhteistyöhön liittyy monia sellaisia tekijöitä, jotka auttavat yhteistyöverkoston toimintaa niin, että yhteistyö luo kilpailukykyä. Parhaimmillaan yhteistyö tuo kaikille osapuolille mahdollisuutta kehittyä ja uudistua yhdessä. Tämä yhteistyösuhteiden arvioinnin toimintamalli ja suorituskykymittaristo on tarkoitettu yrityksille, jotka haluavat kehittää menestystä luovia yhteistyöverkostoja. Toimintamalli ja mittaristo ovat yrityksen itsenäisesti käytettävissä. Mallin ja mittariston avulla yritys voi arvioida yhteistyösuhteitaan ja löytää niistä sellaisia tekijöitä, joita muuttamalla yhteistyösuhdetta voidaan kehittää tavoiteltuun suuntaan.

    Opas Vertti – yhteistyöverkostojen suorituskyvyn arviointimittaristo-työkalun käyttöön »

    Vertti – verkostojenarviointityökalu »

  • Tutkimus- ja kehittämistoiminnan arviointityökalu

    TKI-arvioinnin työkalu on erinomainen apuväline yrittäjälle, joka haluaa saada kokonaiskuvan yrityksensä tutkimus-, kehitys- ja innovointitoiminnan vahvuuksista ja kehittämiskohteista. Työkalu on suunnattu pk-yrityksille. Työkalu on toteutettu osana EAKR-rahoitteista GreenGrow – pk-yritysten vihreän ja inklusiivisen kasvun tukeminen Etelä-Pohjanmaalla -hanketta.

    TKI-arvioinnin työkalun ohje (pdf)»(Opens in a new window

    TKI-arvioinnin työkalu, Excel» (Opens in a new window

  • Opas ketterän strategian laatimiseen

    Tämä opas kertoo, miten mikro- ja pk-yritykset voivat helposti, käytännönläheisesti ja ymmärrettävästi laatia oman ketterän strategian, jota voi tarvittaessa muuttaa nopeasti vastaamaan uusia haasteita. Opas on kehitetty osana Pienten yritysten ketterät strategiat -hanketta, jota on rahoittanut Euroopan Unionin sosiaalirahasto ja Keski-Suomen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus.

    Oppaaseen liittyvä video »
    Opas »(Opens in a new window

  • Kasvun ja kestävän liiketoiminnan työkalut (Think Big)

    Näiden viiden työkalun avulla voit kehittää yrityksesi strategiaa, ideoida kestäviä liiketoimintamalleja tai tuotteita, kehittää markkinointikyvykkyyttä ja kestävämpää liiketoimintaa.

    Alla löydät jokaisen työkalun kohdalla linkin itse sähköiseen työkaluun, työskentelypohjan, joka auttaa kokoamaan työskentelyn aikana syntyvät ajatukset sekä kehittämisaskeleet sekä lyhyen videon, joka opastaa työkalun käyttöön.

    Kasvupolku antaa hyvän avun kaikille yrityksille, jotka haluavat lähteä tavoitteellisesti hakemaan kasvua. Sen avulla luodaan konkreettinen suunnitelma, tavoitteet ja aikataulu valitun kasvustrategian toteuttamiseksi. Työkalu auttaa yrityksiä tunnistamaan ja kehittämään kasvun kannalta tärkeitä osa-alueita ja siksi se soveltuukin hyvin pk-yrityksille, jotka haluavat kehittää liiketoimintaansa.

    Pääset kokeilemaan Kasvupolku-työkalua tästä linkistä.

    Esittelyvideo Kasvupolku-työkalusta löytyy SEAMKin TKI:n Youtube-kanavalta.

     

    Kestävän liiketoiminnan kasvukortit” tarjoavat konkreettisia ratkaisuja kiertotaloudesta. Kortit esittelevät 19 kestävän kehityksen toimintatapaa, siihen liittyvät hyödyt sekä esimerkin eteläpohjalaisesta yrityksestä, joka soveltaa kyseistä toimintatapaa. Korteissa esiteltyjen kiertotalouden liiketoimintamallien avulla yritykset voivat kehittää kestäviä ja innovatiivisia strategioita, jotka tukevat liiketoiminnan kasvua ja parantavat kilpailukykyä. Kasvukortit sopivat sekä aloittavan yrityksen liiketoimintamallin pohdintaan että toiminnassa olevan yrityksen liiketoiminnan kehittämiseen.

    KestävyysSWOT-työkalu auttaa yrityksiä tunnistamaan strategiansa kannalta keskeisiä ympäristöhaasteita sekä niihin liittyviä liiketoimintamahdollisuuksia ja riskejä. Työkalu toimii keskustelun avaajana ja ideoinnin välineenä tilanteissa, joissa halutaan tarkastella, miten globaalit trendit ja ympäristön muutokset voivat vaikuttaa yrityksen toimintaan – ja kuinka niihin voidaan vastata kestävällä tavalla.

    Kestävän liiketoiminnan taulu auttaa yrityksiä hahmottamaan miten kestävyys voidaan ottaa huomioon eri liiketoiminnan osa-alueilla. Työkalu soveltuu sekä uusien ideoiden, tuotteiden, palvelujen ja liiketoimintamallien kehittämiseen että olemassa olevan toiminnan tarkasteluun ja parantamiseen kestävyystavoitteiden näkökulmasta. Kestävän liiketoiminnan taulu toimii käytännöllisenä apuvälineenä erityisesti silloin, kun halutaan kehittää yrityksen toimintaa ympäristökestävämpään suuntaan tai innovoida uusia ratkaisuja.

    Markkinointikyvykkyystyökalu auttaa pk-yrityksiä kehittämään markkinointiaan systemaattisesti ja tavoitteellisesti. Sen avulla yritys voi arvioida markkinoinnin johtamisen, asiakassuhteiden hallinnan ja brändiosaamisen tilaa sekä tunnistaa kehityskohteita. Työkalu tarjoaa käytännönläheisiä ohjeita, joiden avulla yritys voi suunnitella ja toteuttaa kasvua tukevia markkinointitoimenpiteitä.

    Think Big! Kasvuyrittäjyyden edistäminen Etelä-Pohjanmaalla -hanke on Euroopan Unionin osarahoittama. Hankkeessa tuotetut työkalut on suunniteltu yhteistyössä Seinäjoen ammattikorkeakoulun sekä kolmen eteläpohjalaisen aluekehitysyhtiön kanssa. SEAMKin, Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelun, Alavuden Kehityksen sekä Isonkyrön Kehityksen asiantuntijat ovat testanneet työkalujen toimivuutta myös erilaisten yritysten kanssa.

    Työkalut tulevat tänne toukokuun-25 aikana.

  • Innovaatiocanvas tuotteen tai palvelun suunnittelun tueksi

    Innovaatiocanvas sopii yrityksen uuden tuotteen tai palvelun suunnittelun tueksi. Työkalu auttaa hahmottamaan tuote- ja palvelukehityksen ja liiketoiminnan eri osa-alueita osana innovointia. Työkalu on toteutettu osana EAKR-rahoitteista “GreenGrow – pk-yritysten vihreän ja inklusiivisen kasvun tukeminen Etelä-Pohjanmaalla” -hanketta.

    Innovaatiocanvaksen työpohja »(Opens in a new window

    Innovaatiocanvaksen käyttöohje »(Opens in a new window

Lisätiedot

Joensuu-Salo, Sanna

Tutkijayliopettaja, dosentti

erikoisala

markkinointi, yritysten kasvu, yrittäjyyskasvatus

sähköposti

puhelin

+358408680144

Nieminen, Tiina

Aluekehittäjä

erikoisala

Kansainvälinen osaaminen, projektiosaaminen, pk-yritysten digitalisaatio

sähköposti

puhelin

+358408304983

Koivupuisto, Mika

TKI-asiantuntija, yrittäjyys ja kasvu

sähköposti

puhelin

+358400368221

Työkaluja yritysten kestävän liiketoiminnan kehittämiseen

  • KIERTOTALOUDEN ROADMAP - Kiertotalouden ensiaskeleet pk-yrityksille

    Opas pk-yrityksille kiertotalouden mukaisen liiketoiminnan aloittamiseen erityisesti Etelä-Pohjanmaan pk-teollisuuden tarpeisiin. Opas ja sen tukimateriaali toimivat myös työkaluna yrityksen sisäisessä kehitystyössä. Materiaali on sovellettavissa myös muille kuin teollisuuden toimialoille. Opas tukee yritysten omatoimista työskentelyä kiertotalouden tarjoamien liiketoimintamahdollisuuksien kartoittamiseksi ja omien ensiaskeleiden suunnittelemiseksi kohti kiertotaloutta.

    Roadmapin avulla yritys voi järjestää organisaatiossaan esimerkiksi ääniohjatun työpajan, jonka lopputuloksena yritys tietää, mitä kiertotaloudella halutaan heidän yrityksessään tavoitella, mitkä kiertotalouden liiketoimintamallit soveltuvat parhaiten heidän yritykseensä, ja millaisilla lyhyen aikavälin toimenpiteillä muutosta voidaan lähteä yrityksessä toteuttamaan, askel kerrallaan.

    Tutustu oppaaseen täällä »(Opens in a new window

  • ILPO - Opas ilmastopäästöjen laskentaan pk-yritykselle

    ILPO on käytännönläheinen opas pk-yrityksen ilmastopäästöjen eli hiilijalanjäljen laskentaan. Oppaan lähtökohtana on, että hiilijalanjäljen laskenta ei tarvitse olla käyttäjälle ennestään tuttua, vaan oppaan avulla kaikki pääsevät vauhtiin. Itse laskennan ja sen tuloksen lukemisen lisäksi oppaassa kerrotaan, mikä hiilijalanjälki on ja mitä siitä on hyvä tietää ennen laskennan aloittamista, sekä miksi yrityksen kannattaa selvittää hiilijalanjälkensä ja miten sitä voi hyödyntää. Lisäksi oppaassa annetaan vinkkejä päästöjen vähentämistoimiin. ​

    Hiilijalanjälki voidaan laskea sekä yritykselle, että tuotteelle tai esimerkiksi palvelulle. Tietyt lainalaisuudet pätevät kaikessa hiilijalanjälkilaskennassa, mutta ILPO opastaa nimenomaan yrityksen hiilijalanjäljen selvittämiseen ja sen hyödyntämiseen.

    ILPO-oppaan löydät täältä »(Opens in a new window

  • Lisää kierroksia! Kiertotalousopas pk-yrityksille

    Lisää kierroksia! Opas pk-yrityksille kiertotalouden eri tasojen ja keskinäisten suhteiden hahmottamiseen, sekä kiertotalouden erilaisten liiketoimintamallien tunnistamiseen. Oppaassa voi käydä kattavan opastetun kierroksen kiertotalouden ulkokehiltä kohti ydintä, tai pureutua tiettyyn teeman.

    Opas soveltuu monipuolisesti erilaisten pk-yritysten tarpeisiin, joilla on halu ymmärtää kiertotalouden kokonaisuutta paremmin. Oppaan käyttö ei vaadi aiempaa tietämystä kiertotaloudesta, vaan lukija ohjataan aiheen pariin jäsennellysti.

    Tutustu työkaluun täällä »(Opens in a new window

  • HITU - Tuotteen hiilijalanjäljen laskentatyökalu

    Tämän laskentatyökalun avulla teollisuuden pk-yritykset voivat mallintaa tuotteidensa hiilijalanjälkiä koko tuotteen elinkaaren ajan, Elinkaaren vaiheisiin kuuluvat luonnonvarojen talteenotto, kuljetus ja jalostus raaka-aineiksi, raaka-aineiden kuljetus ja tuotteiden valmistus, valmiiden tuotteiden kuljetus ja jakelu, tuotteiden käyttö sekä tuotteiden hävittäminen.

    Lataa Excel-muotoinen laskentatyökalu käyttöösi täältä (Opens in a new window»

  • Riihi – kiertotaloussivusto

    Riihi on kiertotaloussivusto, joka kokoaa yhteen eteläpohjalaisesta näkökulmasta oleellista ja ajankohtaista kiertotaloustietoa ja toimijoita. Riiheen on koottu kiertotalouteen liittyvät ajankohtaiset uutiset ja Riihen tapahtumakalenterista löytyy teemaan liittyvät tapahtumat ja koulutukset. Riihen kattavasta materiaalipankista löytyy muun muassa työkaluja, oppaita, tallenteita ja linkkivinkkejä kiertotalousliiketoiminnan kehittämiseen. Riihen parvelle on koottu esimerkkejä alueen yritysten kiertotalousratkaisuista sekä listauksia toimijoista, jotka voivat omalla toiminnallaan edistää yritysten liiketoiminnan kehittämistä. Kokoamalla Riiheen materiaalia ja toimijoita edistetään tiedon ja osaamisen jalostumista uusiksi innovaatioiksi ja liiketoiminnan kasvuksi.

    Tutustu Riiheen täällä » (Opens in a new window

  • Boost Your Eco!

    Boost Your Eco! -on eteläpohjalaisen pk-yrityksen ekoinnovaation malli, joka sisältää neljä työkalua ekoinnovaatioprosessin kehittämiseen yrityksessä. Työkalut on jaoteltu yrityksille, jotka ovat eri tasoilla ekoinnovaatioiden kehittämisessä. Mallin ja työkalut ovat toteuttaneet yhteistyössä Seinäjoen ammattikorkeakoulun, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin ja Vaasan Yliopiston asiantuntijat.

    Tutustu malliin ja työkaluihin täällä »(Opens in a new window

  • Kiertotalousliiketoiminnan suunnittelutyökalut

    Ekoinnovointi ja kiertotalouden liiketoimintamahdollisuudet Etelä-Pohjanmaalla -hankkeessa tuotetut viisi (5) työkalua auttavat yritystä kehittämään kiertotalousliiketoimintaansa systemaattisesti. Työkalut ovat:

    1. Tietoisuus kiertotaloudesta ja sen hyödyistä sekä toteuttamisen esteistä
      2. Liiketoimintamallin suunnittelu
      3. Markkinahyväksynnän mittareita
      4. Kiertotalousliiketoiminnan kasvu ja kannattavuus
      5. Kiertotalousliiketoiminnan ei-taloudellisen menestymisen mittari

    Työkalujen käyttöön liittyy myös kaksi opasta, Opas kiertotalousliiketoiminnan suunnitteluun ja Ohjeita kiertotalousliiketoiminnan suunnittelutyökalujen käyttöön.

    Lisäksi hankkeessa on rakennettu Kiertotalousliiketoiminnan ei-taloudellisen menestymisen itsearviointimittari sekä Toimintaympäristön arviointi -itsearviointimittari.

    Työkaluihin ja oppaisiin pääset tutustumaan täällä »(Opens in a new window

  • Kiertotaloutta konepajoihin Etelä-Pohjanmaalla

    Kiertotaloutta konepajoihin Etelä-Pohjanmaalla -toimenpideohjelmasta on olemassa sekä lyhyt että pitkä versio. Lyhyt versio Kiertotaloutta konepajoihin Etelä-Pohjanmaalla selventää yrityksille tiivistetysti ja konkreettisesti, minkälaisilla toimenpiteillä yritykset voivat kehittää liiketoimintamallejaan ja hyödyntää kiertotaloutta. Pitkä versio Kiertotaloutta konepajoihin Etelä-Pohjanmaalla -toimenpideohjelma on suunnattu yritysten lisäksi julkisille toimijoille kiertotalouden edistämiseksi alueen yrityksissä. Pitkässä versiossa on kuvailtu kiertotalouden nykytilanne ja kehityskohteet eteläpohjalaisessa konepajateollisuudessa.

    Toimenpideohjelmiin voit tutustua täällä »(Opens in a new window

  • KIERTOLIIKE – kiertotaloudella kohti kestävämpää liiketoimintaa

    Lähde rakentamaan tulevaisuuskestävää liiketoimintaa aloittamalla oma kiertotalousmatkasi!

    Työkalun avulla saat käsityksen siitä, mitä kiertotalous oikeastaan on, ja mitä se voisi tarkoittaa juuri teidän liiketoimintanne näkökulmasta. Työkalu auttaa tunnistamaan monipuolisesti erilaisia kiertotalouden mahdollisuuksia, joista potentiaalisimmiksi tunnistettujen kohdalla konkretisoidaan ensimmäiset askeleet, joilla aloitat oman matkasi kohti kiertotaloutta.

    Tutustu Kiertotaloudella kohti kestävämpää liiketoimintaa -työkaluun täällä » (Opens in a new window

  • Vastuullisuuden itsearviointityökalu ja vastuullisuustyönkäsikirja

    Itsearviointityökalu ja käsikirja opastavat siihen, miten vastuullinen toiminta ja kestävän kehityksen tukeminen saattelee yrityksen kokonaisvaltaisesti parempaan menestykseen. Molemmat työkalut on kehitetty Pienet vastuulliset yritykset: vastuullisuudesta kilpailukykyä koronan jälkeen -hankkeessa, jota on rahoittanut Euroopan Unionin sosiaalirahasto ja Keski-Suomen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus.

    Vastuullisuuden itsearviointityökalu »(Opens in a new window
    Vastuullisuustyönkäsikirja »(Opens in a new window

  • Vastuullisuusviestinnän opas

    Vastuullisuusviestinnän opas ohjaa vastuullisuustyötä aloittavia pieniä yrityksiä viestimään luotettavasti ja riittävällä laajuudella omasta vastuullisuudestaan. Huolellinen perehtyminen ja suunnittelu ovat arvokas pohja hyvälle viestinnälle. Vastuullisuusviestintä ei ole erillinen osa-alue, vaan sen tulisi olla integroituna osaksi yrityksen yleistä viestintästrategiaa. Vastuullisuusviestinnän tulee tukea yrityksen arvoja sekä heijastaa niitä kaikessa viestinnässä. Tämä opas antaa siihen valmiudet.

    Lataa vastuullisuusviestinnän opas täältä(Opens in a new window

Lisätietoja

Mäki, Krista

Senior Project Manager

erikoisala

Kiertotalous, kestävä kehitys, ympäristöteknologia

sähköposti

puhelin

+358408300356

Könönen, Laura

Asiantuntija, tki

sähköposti

puhelin

+358408301244

Hietala, Heli

Projektipäällikkö

sähköposti

puhelin

+358408302028

Koivupuisto, Mika

TKI-asiantuntija, yrittäjyys ja kasvu

sähköposti

puhelin

+358400368221

Työkaluja ja oppaita yritysten omistajanvaihdoksiin

  • Työkaluja yritysten omistajanvaihdoksiin

    SEAMKin tavoitteena on auttaa luomaan Suomeen maailman paras, tutkittuun tietoon perustuva yritysten omistajanvaihdosekosysteemi.

    SEAMKin Yritysten omistajanvaihdokset -sivustolta löydät kattavasti tietoa, koulutusmahdollisuuksia sekä oppaita ja muita työkaluja  omistajanvaihdoksista. Tervetuloa tutustumaan omistajanvaihdososaamiseemme tästä »

     

     

  • Yrityksen ostokatsastus

    Yrityskaupan kohteena olevaan yritykseen liittyvät kysymykset on tarkoitettu yrityksen myyntiä tai ostoa suunnitteleville nykyisille ja tuleville yrittäjille. Lisäksi omistajanvaihdosneuvojat, -asiantuntijat ja yritysvälittäjät voivat hyödyntää ostokatsastusta omassa asiakaspalvelutyössään.  

    Oman yrityksen myyntiä tai kehittämistä suunnitteleva yrittäjä voi kysymysten avulla tarkastella, miltä yritys näyttää ostajan silmin ja mistä asioista ostaja todennäköisesti on kiinnostunut. Kysymykset ja niiden vastaukset auttavat yrityksen myyntikunnostustoimien suunnittelussa. Yritysostoa suunnittelevalle tämä työkalu auttaa kiinnittämään huomiota keskeisiin yrityskaupan onnistumiseen ja toteuttamiseen liittyviin tekijöihin.  

    Yrityksen ostokatsastuksen kysymykset on jaettu neljään osaan eli yrittäjää, liiketoimintaa, yritystä ja tulevaisuuden näkymiä koskeviin kysymyksiin. 

    Tutustu yrityksen ostokatsaukseen tästä »

Lisätiedot

Varamäki, Elina

Vararehtori

sähköposti

puhelin

+358408305189

Viljamaa, Anmari

Tutkijayliopettaja, dosentti

sähköposti

puhelin

+358408302397

Joensuu-Salo, Sanna

Tutkijayliopettaja, dosentti

erikoisala

markkinointi, yritysten kasvu, yrittäjyyskasvatus

sähköposti

puhelin

+358408680144

Tall, Juha

Asiantuntija, tki

sähköposti

puhelin

+358408680197

Työkaluja yrittäjyyteen

Lisätiedot

Viljamaa, Anmari

Tutkijayliopettaja, dosentti

sähköposti

puhelin

+358408302397

Kangas, Emilia

Yliopettaja

sähköposti

puhelin

+358408300323

Työkaluja matkailualan yrityksille

Lisätiedot

Järvinen, Elina

Asiantuntija, tki

erikoisala

Matkailuyrittäjyys, matkailun tiedolla johtaminen

sähköposti

puhelin

+358408680610

Jyllilä, Sanna

Lehtori

erikoisala

Matkailuyrittäjyys, matkailututkimus, Green care

sähköposti

puhelin

+358408300400

Työkaluja ja oppaita tapahtuma-alan yrityksille

  • Virtuaalitapahtumista uutta liiketoimintaa Etelä-Pohjanmaalle -opas

    Tapahtumatuotantoon on tullut digitaalinen ulottuvuus, jota ei voi enää sivuttaa. Tapahtuma-alan digitalisaatio on tullut jäädäkseen ja edellyttää uudistumiskykyä tapahtuma-alan toimijoilta. Miten voisit luoda uutta liiketoimintaa virtuaalitapahtumien ja yritysyhteistyön avulla?

    Tutustu Virtuaalitapahtumista uutta liiketoimintaa oppaaseen ja kokeile 3D-mallinnettuja kohteita Seinäjoella: Aalto-keskus, Seinäjoen Keskustori ja Piirin alue. Kuuntele ja katsele aiheesta toteutetut videot ja podcastit sekä perehdy aiheeseen artikkelien ja selvitysten kautta.

    Tutustu oppaaseen täällä »(Opens in a new window

Työkaluja valmistavan teollisuuden yrityksille

  • Digi-opas valmistavan teollisuuden pk-yrityksille

    Ketterä teollisuus -hankkeessa laadittiin 32-sivuinen Digi-opas valmistavan teollisuuden pk-yrityksille hankkeen aikana havaituista seikoista, jotka niiden tulee ottaa huomioon valmistautuessaan käyttöönottamaan teollista internetiä ja kehittäessään digitaalisen valmistuksen osaamistaan. Digi-opasta päivitettiin säännöllisesti hankkeen edetessä.
    Digi-oppaan sisältö kattaa seuraavat kokonaisuudet:

    • Megatrendit maailmalla
    • Teollisuus 4.0
    • Ennusteita 2018
    • Digitalisaation muutoksen vaiheet
    • Muutoksen ajurit
    • Haasteet
    • CPS-linja (SEAMK)
    • CPS-linja – Dashboards (TTY)
    • Digital Factory Akatemia
    • Yhteistyön mahdollisuudet kotimaassa ja ulkomailla

    Digi-opas valmistava teollisuuden pk-yrityksille »

  • Testaa yritysverkostosi digitalisoitumisen taso – DigiNet- testi

    Digitalisaatio on muuttanut valmistavan teollisuuden toimintaympäristöä merkittävästi  ja yritysten on tärkeää pysyä kehityksen kärjessä säilyttääkseen kilpailukykynsä. Vaasan yliopisto ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu ovat laatineet maksuttoman DigiNet-testin, jonka avulla valmistavan teollisuuden yritykset avulla voivat arvioida verkostonsa digitalisaation tilaa. Testissä selvitetään mm. digitalisaatiota yrityksen uudistumisessa ja liiketoiminnan tehostamisessa. Testiin vastaaminen vie 10–15 minuuttia.

    Testin antamat hyödyt:

    1. Yrityksen tilanteen arviointi: Saatte kattavan kuvan siitä, missä kohdin yrityksenne on jo vahva digitalisaatiossa.
    2. Selkeät kehittämisen kohteet: Testin tulosten perusteella voitte tunnistaa konkreettiset alueet, joilla digitalisaatiota voidaan tehostaa ja kehittää.
    3. Vertailu muihin yrityksiin: Saatte keskiarvovertailun suhteessa muihin yrityksiin, jotka ovat suorittaneet saman testin, mikä auttaa hahmottamaan, miten sijoitutte suhteessa muihin vastanneisiin yrityksiin.

    Linkki DigiNet-testiin »

Lisätiedot

Hirvonen, Juha

Yliopettaja

sähköposti

puhelin

+358408300340

Tuurinkoski, Emmi

Asiantuntija, tki

sähköposti

puhelin

+358408302098

Työkaluja sosiaali- ja terveysalan yrityksille

Lisätiedot

Kettunen, Salla

Senior Project Manager

erikoisala

EU projektien toteutus

sähköposti

puhelin

+358408680140

Työkaluja ruoka-alan yrityksille

  • Hyvät toimintamallit – uuden elintarvikeyrittäjän opas

    Uuden yrityksen perustaminen on jännitysnäytelmä, joka tarjoaa mahdollisuuden muuttaa luovia ideoita ja intohimoja menestyväksi yritystoiminnaksi. Uutta yritystä ei voi kuitenkaan perustaa lennosta. Perustaminen vaatii suunnitelmallisuutta ja päättäväisyyttä. Olemme koonneet KORU – koulutuksella ruokamaakunta nousuun -hankkeessa tämän oppaan, jonka avulla saat luotua yritysideastasi toimivan yrityksen. Tässä oppaassa keskitymme elintarvike- ja liiketoiminnan perusteisiin, asiakastarpeen tunnistamiseen, tuotekehitysosaamiseen, laadunvalvontaan sekä energia ja kiertotalouteen.

    Uuden yrityksen aloittaminen voi olla haastavaa, mutta myös palkitsevaa. Pidä tavoitteesi selvänä ja ole valmis tekemään kovasti töitä unelmasi eteen. Muista myös, että epäonnistumiset ovat osa matkaa, ja niistä voi oppia paljon. Usko itseesi ja unelmiisi, niin voit saavuttaa mitä tahansa uudella yritykselläsi!

    Tutustu oppaaseen täällä »(Opens in a new window

  • Opas korkean lisäarvon PREMIUM-tuotteen kehittämiseen kuluttajaa kuunnellen

    Kun maailma myllertää, tuo ruoka lohtua sekä pakokeinon arjesta. Säästökuurista huolimatta, erityisen erottuvat, korkean lisäarvon PREMIUM-tasoiset elintarvikkeet ovat kuluttajien oikotie päivittäiseen nautintoon ja hemmotteluun. Erityisesti lähiruokaan liitetään jo valmiiksi mielikuva laadusta ja elämyksistä. Tätä mielikuvaa kannattaa hyödyntää, kun lähiruokatuotteiden halutaan erottuvan entisestään.

    Kuluttaja on mikro- ja pk-kokoisten elintarvikeyritysten alihyödynnetty voimavara, kun tuotteesta halutaan tehdä asiakkaan silmissä erityisen erottuva. Tuotekehityksen tiimellyksessä on helppo unohtaa, että kuluttajan tarpeiden ja halujen ymmärtäminen ja täyttäminen on ruoka- ja juomatuotteiden menestyksen avain. Kuluttajan ottaminen mukaan tuotekehitykseen luo tiiviimmän tunnesiteen tuotteeseen, tarjoaa yritykselle monenlaista arvokasta tietoa tuotekehityksen tueksi sekä luo mahdollisuuden erottua kilpailijoista.

    Erityisen erottuvia elintarvikkeita! -opas on osa Seinäjoen ammattikorkeakoulun PREMIUM – erityisen erottuvat elintarvikkeet -hankkeen toimenpiteitä ja koottu kesällä 2023. Oppaan työryhmässä ovat olleet mukana projektipäällikkö Elina Huhta sekä asiantuntijat Merja Mäkipelkola ja Lotta Haapala.

    Oppaaseen on tiivistetty vinkkejä ja ideoita siihen, miten kehität tuotteesi erityistä erottuvuutta eri sukupolvien kuluttajia kuunnellen. Oppimisentäyteisiä lukuhetkiä!

    Lataa opas tästä »

     

  • Opas ruokahävikin vähentämiseen ammattikeittiöissä

    Tämä opas on toteutettu osana Wasteless-hanketta, jonka keskeinen tavoite on vähentää ruokahävikin kokonaismäärää 20 prosenttia julkisissa ruokapalveluissa. Hankkeen tavoitteena on kehittää ruokapalvelujen ruokahävikin seurantaa tehokkaammaksi, sekä vaikuttaa hävikin vähentämiseen muun muassa reseptiikan ja digitaalisen mittaamisen kautta.

    Opas on suunnattu julkisten ammattikeittiöiden ruokapalveluhenkilöstölle, ja sen tarkoituksena on antaa vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen ruokapalveluissa.

    Tutustu oppaaseen tästä »(Opens in a new window

    Lue lisää Wasteless-hankkeesta »

  • Opas ja työkalu muutosjoustavuuden parantamiseen elintarvikeyrityksissä

    Muutoskyvykkyyden ja -joustavuuden eli resilienssin vahvistaminen on alati nopeampaan muuttuvassa maailmassa yksi keskeisimmistä pk-yritysten haasteista. YDIRE-hankkeessa tuotetut muutosjoustavuuden työkalu ja opas auttavat lähiruokayrityksiä pohtimaan, analysoimaan ja kehittämään yritystoiminnan resilienssiä.

    Muutosjoustavuudesta menestystä – opas lähiruokayrityksille tutustuttaa sinut muutosjoustavuuden käsitteen perusteisiin sekä muuttuvan toimintaympäristön tarkasteluun. Mukana on vinkkejä, tehtäviä ja pohdintakysymyksiä oman yrityksen tilanteen tarkasteluun.

    Lataa PDF-opas omalle koneellesi täältä(Opens in a new window.

    Muutosjoustavuuden työkalun avulla lähiruokayritykset voivat verrata omaa muutosjoustavuuden eli resilienssin tasoa suhteessa muihin eteläpohjalaisiin ruoka-alan yrityksiin. Työkalussa yritykset vastaavat kysymyspatteristoon ja tämän jälkeen saavat arvion yrityksen muutosjoustavuuden tasosta eri osa-alueilla. Lopuksi työkalu antaa vinkkejä muutosjoustavuuden kehittämiseen yrityksen liiketoiminnassa.

    Lataa muutosjoustavuuden Excel-työkalu täältä(Opens in a new window.

    Työkalu on toteutettu osana YDIRE – yritysten välisen yhteistyön ja resilienssin avulla kohti resilienssi lyhyissä elintarvikeketjuissa -hanketta(Opens in a new window ja sen ovat kehittäneet projektikumppanit Vaasan yliopistosta, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista sekä Seinäjoen ammattikorkeakoulusta.

  • IKE-hiilijalanjälkilaskuri elintarvikeprosesseille

    IKE-hiilijalanjälkilaskuri on Ilmastokestävät elintarvikeprosessit -hankkeessa(Opens in a new window luotu Microsoft Excel -pohjainen työkalu tuottamaan tietoa elintarviketuotteiden valmistuksesta syntyvien kasvihuonekaasupäästöjen suuruusluokasta ja hiilijalanjäljestä. Työkalu huomioi käytettävät raaka-aineet, pakkausmateriaalit, jätteet ja sivuvirrat, energiankulutuksen sekä logistiikan. Itse laskurin lisäksi työkaluun kuuluu helposti seurattava laskentaohjeistus sekä tulostettava raportointipohja arviointituloksista.

    IKE-hiilijalanjälkilaskuri on tallennettava tietokoneen kovalevylle samaan kansioon yhdessä IKE-hiilijalanjälkilaskurin käyttöoppaan sekä tulostettavan raportointipohjan kanssa, että nämä saadaan toimimaan yhdessä. Ohjeistus- ja raportointiominaisuudet eivät siis toimi, jos laskuri on tallennettu verkkosijaintiin, kuten esim. Microsoft OneDriveen. Tämän lisäksi on käynnistyksen yhteydessä hyväksyttävä VBA-makrojen käyttö.

    HUOM! Word-tiedostojen nimet on muokattava alla olevin muotoihin toiminnan varmistamiseksi!

    • IKE-hiilijalanjälkilaskurin käyttöopas
    • IKE-hiilijalanjälkilaskurin raportin pohja

    IKE-hiilijalanjälkilaskuri(Opens in a new window

    IKE-hiilijalanjälkilaskurin käyttöopas(Opens in a new window

    IKE-hiilijalanjälkilaskurin raportin pohja(Opens in a new window

    Lataa kaikki tiedostot sisältävä ZIP-tiedosto(Opens in a new window

Lisätiedot

Seppälä-Kolkka, Taina

Asiantuntija, tki

sähköposti

puhelin

+358406807095

Viitala, Joni

Projektipäällikkö

sähköposti

puhelin

+358408301246

Talous- ja velka-asioiden käsittelyyn työkaluja

Lisätietoja

Aalto, Anu

Lehtori

sähköposti

puhelin

+358406807524

Työkaluja laadunhallintaan ja palvelumuotoiluun

Lisätietoja

Ojaniemi, Terhi

Aluekehittäjä

sähköposti

puhelin

+358406807530

(Verkkosivuilla on ennen 23.9.2018 julkaistuja tiedostoja (esim. Word, PowerPoint, PDF) sekä ennen 23.9.2020 julkaistuja videoita, jotka eivät ole digipalvelulain piirissä. Nämä tiedostot ja videot voivat olla ei-saavutettavassa muodossa, koska niitä ei tarvita keskeneräisen asian hoitamiseen eivätkä ne ole asioinnin hoitamiseksi oleellisia. Verkkosivuilla on myös ei-saavutettavaa sisältöä.)